Iarnă de coşmar în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte a ţării se află luptă cu zăpada şi viscolul, iar cealaltă cu inundaţiile. Un baraj s-a rup şi a inundat mai multe sate, iar în zilele următoare s-a anunţat ger

Bulgarii nu-şi vor aduce aminte cu plăcere de iarna anului 2012. Aproape pe tot parcursul lunii ianuarie ţara s-a luptat cu ninsori abundente, viscol şi ger, iar februarie a adus şi inundaţii.

Căderile abundente de zăpadă şi vântul puternic au afectat mai multe regiuni din Bulgaria, chiar de la începutul anului, când 16 regiuni ale ţării, printre care se află şi capitala Sofia, s-au aflat pentru mai multe zile sub cod portocaliu. Au urmat câteva săptămâni de ger, iar februarie a lovit cu viscol, ger şi inundaţii.

Ploile abundente din weekend şi topirea zăpezii au condus la inundaţii în zona de sud-est a Bulgariei. Nivelul apelor râului Varbiţa a crescut foarte mult, iar zeci de case din Nedelino au fost inundate, potrivit site-ului dnevnik.bg.

Municipalităţile Kardjali şi Smolian sunt sub cod roşu, iar meteorologii au avertizat că sunt probabile inundaţii în regiunea munţilor Rodopi. Opt persoane au murit înecate, luni seară, în inundaţiile produse în sudul Bulgariei, în apropierea frontierei cu Turcia, traficul între cele două ţări prin punctul Kapitan Andreevo fiind interzis.

Barajul Ivanovo s-a rupt

Mai grav este că luni seara a cedat barajul unui lac artificial şi apa a năvălit în localităţile din apropiere. Aproximativ 200 de gospodării au fost inundate în satul Obrucişte, în apropiere de Galabovo. Nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ruperea barajului Ivanovo, a anunţat Ministerul de Interne.

Cel mai mare număr de victime s-a înregistrat în satul Biser, din judeţul Haskovo. Cinci persoane, dintre care cel puţin trei bărbaţi adulţi, şi-au pierdut viaţa aici unde apa a atins nivelul de 2,5 metri după ruperea barajului. Aproximativ 15 clădiri s-au prăbuşit şi zeci de animale s-au înecat. De altfel, patru persoane s-au înecat după ce două autoturisme au căzut de pe două poduri care s-au prăbuşit.



Starea de alertă a fost decretată în regiunile Haskovo, Svilengrad, Kardjali şi Galabovo (sud), cele mai afectate de inundaţii. Premierul bulgar Boiko Borisov şi ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov au vizitat zona sinistrată, promiţând ajutor de urgenţă localnicilor, inclusiv alimente, haine şi rulote pentru a se adăposti temporar.

Borisov a dat asigurări că guvernul va ajuta persoanele care şi-au pierdut locuinţele, precizând că Bulgaria va cere şi ajutorul Uniunii Europene. Zona urma să fie vizitată marţi de comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi situaţii de criză, bulgăroaica Kristalina Gheorghieva.

image

Autorităţile arătate cu degetul

Barajul Ivanovo prezenta fisuri care nu au fost reparate de şase ani. Problema a rămas nerezolvată din cauza disputelor dintre administraţia locală din Harmanli şi Ministerul Apărării. Premierul Borisov a declarat că va demara o anchetă pentru a afla „ în proprietatea cui era barajul şi cine era responsabil cu întreţinerea lui".

Borisov a mai spus că va trece toate barajele sub autoritatea Companiei Sistemelor de Irigaţii pentru a se asigura un control mai bun şi pentru a preveni eliberarea necontrolată în situaţii de urgenţă.

Potrivit primelor investigaţii, lacul artificial din cauză aparţinea Primăriei, dar se afla pe un teren al armatei. Încă în urma cu câţiva ani, prefectul judeţului Haskovo a redactat o scrisoare prin care a avertizat că barajul este periculos şi că acesta trebuie renovat de urgenţă, dar n-a urmat nicio reacţie din partea instituţiilor responsabile.

Şi digul de pe malul stâng al râului Mariţa a cedat în apropiere de satul Generalovo, provocând o viitură care se îndreaptă spre localitatea de frontieră Kapitan Andreevo.

Potrivit şefului judeţului Haskovo, Irena Uzunova, primarii satelor din zonă au fost avertizaţi. Şeful Protecţiei Civile din regiune, Nikolai Valcev, a dat asigurări că viitura nu prezintă, deocamdată, pericole pentru populaţie.



Meteorologii nu au veşti bune

image


Mai grav este că meteorologii au emis, marţi, cod portocaliu de ger pentru aproape tot teritoriul Bulgariei, excepţie făcând o singură regiune din sud-vestul ţării Blagoevgrad, vizată de o avertizare cod galben, potrivit Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, relatează site-ul Novinite.com.

Bulgaria se va confrunta cu un nou val de ninsori în majoritatea regiunilor ţării, precum şi vânt puternic în est în următoarele câteva zile, potrivit meterologilor.

Nivelul apelor râurilor va creşte, ajungând la valori critice. Vineri şi sâmbătă, mercurul termometrelor va scădea până la minus 20 de grade Celsius.

Valul de frig şi precipitaţiile abundente cu care se confruntă Bulgaria se vor încheia peste două săptămâni, când mercurul din termometre va indica definitiv temperaturi pozitive, au anunţat meteorologii.

Însă, până în 20 februarie, Bulgaria va avea de înfruntat cel puţin încă un val de ninsori abundente, ce vor afecta majoritatea ţării, precum şi intensificări ale vântului dinspre est.

Circulaţia tuturor vehiculelor pe podul peste Dunăre de la Vama Giurgiu-Ruse a fost suspendată în ambele sensuri, a anunţat marţi Ministerul bulgar de Interne. Această măsură a fost decisă ca urmare a restricţiilor impuse în Ruse din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Aceleaşi restricţii sunt valabile şi pentru punctele de frontieră Călăraşi-Silistra şi Negru Vodă-Kardam.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite