VIDEO Iarna aduce pagube economiei mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Marea Britanie zăpezile au tăiat căile de acces  aeriene
În Marea Britanie zăpezile au tăiat căile de acces aeriene

Zăpada şi ploaia abundente au dat peste cap transportul aerian, au provocat închiderea unor porturi şi decesul mai multor persoane. În Marea Britanie, absenţa de la lucru a mii de angajaţi a provocat deja pierderi de 600 de milioane de lire economiei.

În Albania se prefigurează un adevărat dezastru social şi economic din cauza capriciilor vremii. Regiunea Şcodra din nordul ţării este complet acoperită de ape.

Ninsorile şi ploile abundente din ultima perioadă au constrâns autorităţile să deschidă de urgenţă porţile barajului hidrocentralei de la Ulza, ceea ce a mărit proporţiile dezastrului în satele din aval.

Armata a fost chemată să aducă ajutoare de primă necesitate în câteva localităţi complet izolate, iar guvernul cere insistent localnicilor să-şi abandoneze locuinţele. Unii refuză să-şi părăsească gospodăriile, alţii au pierdut deja totul. Multe culturi agricole au fost compromise, iar proprietarii solicită despăgubiri de la stat.

Apel la consum moderat

La capătul celălalt al continentului, Marea Britanie se confruntă cu cea mai rece iarnă din ultimii 30 de ani. Din cauza frigului şi zăpezii, peste 2.000 de şcoli din mai multe comitate au fost închise ieri, unele pe termen nedeterminat.

De teamă că temperaturile scăzute ar putea goli stocurile de gaze naturale, autorităţile au făcut apel la populaţie să folosească cu moderaţie combustibilul pentru încălzire. Britanicii au golit supermarketurile, pentru a fi siguri că nu rămân fără provizii, „vedeta" fiind nisipul pentru pisici, folosit de populaţie pentru drumurile alunecoase.

Semifinalele Cupei Carling la fotbal au fost amânate, în timp ce mai multe curse de cai au fost anulate. Uniunile sindicale au făcut apel la patroni să-i lase pe angajaţi să muncească de acasă, în cazul în care nu pot ajunge la serviciu din cauza drumurilor blocate.

Apelul a venit după ce luni circa 10% dintre muncitori nu au putut ajunge la serviciu, provocând pagube estimate la circa 600 de milioane de lire sterline (circa 667 milioane de euro).

Mai multe magazine au fost închise, revista „Market Watch" aprecind că vremea rea din ultimele două săptămâni înseamnă pierderi de milioane de lire sterline pentru comercianţi. Dacă în următoarele trei săptămâni vremea nu se ameliorează, economia britanică ar putea suferi pierderi estimate la cel puţin 14 miliarde de lire sterline (15,55 miliarde de euro), potrivit estimărilor companiei de asigurări RSA, publicate de „Financial Times".

image

Zboruri anulate

Pierderi înregistrează şi companiile aeriene, mai multe aeroporturi fiind închise. 168 de români, care lucrează în Marea Britanie, au rămas blocaţi pe Băneasa, deoarece aeronavele unei companii low-cost nu au putut pleca de pe aeroportul londonez Luton. După degringolada de dinainte de Crăciun, Eurostar a anulat din nou patru trenuri între Marea Britanie şi Franţa. De altfel, transportul aerian şi cel feroviar sunt date peste cap şi în China, Coreea de Sud şi Statele Unite.

Ploile dense, vizibilitatea scăzută provocată de ceaţă şi valurile mari au determinat Ministerul Transporturilor din Mexic să închidă marţi trei porturi folosite de compania petrolieră de stat Pemex. Zilnic, Pemex exportă circa 1,22 milioane de barili de ţiţei, navele petroliere plecând din cele trei porturi închise.

Vacanţă costisitoare

În Rusia, pierderile economice nu sunt provocate de condiţiile meteo, ci de vacanţa prelungită în perioada Anului Nou şi a Crăciunului ortodox pe stil vechi (7 ianuarie). Se opreşte producţia industrială, ziarele nu apar, se închid toate instituţiile publice. Vacanţa de iarnă va costa Federaţia Rusă circa 700 miliarde de ruble (circa 16 miloane de euro).

Victime în Polonia

13 oameni au murit în Polonia, după ce mercurul din termometre a atins valori de -25 de grade Celsius. De la începutul lunii decembrie, frigul a făcut nu mai puţin de 122 de victime în Polonia. Meteorologii au avertizat că în nordul ţării temperaturile ar putea să scadă până la
-30 de grade Celsius.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite