Ianukovici îşi apără victoria în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de susţinători ai lui Ianukovici au scandat, ieri, la Kiev: „Victorie!“
Mii de susţinători ai lui Ianukovici au scandat, ieri, la Kiev: „Victorie!“

Iulia Timoşenko este conştientă că a pierdut, dar încearcă să-şi păstreze postul de premier. Câteva mii de susţinători ai lui Viktor Ianukovici au venit, ieri, la Kiev, în faţa Comisiei Electorale Centrale, să apere cele aproape trei procente avans faţă de  Timoşenko.

Comisia Electorală Centrală de la Kiev a validat, ieri, cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, desfăşurat duminică. Potrivit rezultatelor oficiale anunţate după numărarea a 98,55 la sută din buletinele de vot, Viktor Ianukovici a obţinut 48,61 la sută din voturi, iar Iulia Timoşenko 45,8 la sută din sufragii. Între timp, Ianukovici a scos câteva mii de susţinători în stradă la un miting în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale din Kiev.

Citiţi şi:

OSCE: Alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost "impresionante"

Comentariu Ovidiu Nahoi: Nu plângeţi pentru Iulia!

Mulţi dintre simpatizanţii lui au fost aduşi la Kiev din diferite regiuni cu autobuzele. Oamenii agitau drapele alb-albastre - culorile formaţiunii - şi strigau „Victorie!". Diferiţi oratori din partea Partidului Regiunilor au făcut apel de la tribună ca mulţimea să nu plece acasă, în ciuda vremii geroase, minus 16 grade Celsius, pentru a apăra victoria liderului lor. Unul dintre liderii formaţiunii, Mihail Cecetov, a invitat-o pe Iulia Timoşenko la sediul Partidului Regiunilor, pentru a-şi recunoaşte înfrângerea.

Un alt reprezentant al „regionalilor", Nestor Şufrici, a avertizat că Partidul Regiunilor nu va ceda victoria liderului său pentru a doua oară, amintind de scrutinul din 2004, când la presiunea Occidentului şi a susţinătorilor opoziţiei prooccidentale în Ucraina a fost organizat un al treilea tur de scrutin în care a învins liderul „portocaliilor", Viktor Iuşcenko, la o distanţă de peste 7% în faţa lui Viktor Ianukovici.

Iulia Timoşenko tace

Premierul Iulia Timoşenko avea programată pentru, ieri la ora 13.00, o conferinţă de presă, dar a amânat-o pentru astăzi. Susţinătorii săi au dat clar de înţeles că, în cele zece zile până la anunţarea rezultatelor definitive de către Comisia Electorală Centrală, nu vor sta degeaba, ci vor depune plângeri în instanţă în cazul fiecărei încălcări sau suspiciuni de fraudă.

Expertul ucrainean Evgheni Mincenko a apreciat că un decalaj de 2-3% îi permite Iuliei Timoşenko să se „târguiască" pentru funcţie şi imunitatea afacerilor, atât pentru ea, cât şi pentru persoane din anturajul său. În opinia acestuia, Timoşenko nu îşi va recunoaşte de la început înfrângerea şi se va axa pe războaie în instanţă cu Ianukovici, în încercarea de a obţine renumărarea voturilor la unele secţii de votare.

Încă de duminică seara, după ce exit-poll-urile îl arătau câştigător, Viktor Ianukovici a declarat că adversara sa ar trebui să se pregătească să demisioneze din funcţia de premier. „Cred că Iulia Volodimirovna ar trebui să se pregătească să demisioneze. Ar trebui să fie conştientă de acest lucru. Oricum, cred că va primi o astfel de propunere", a spus el, subliniind că va lucra la formarea unei noi coaliţii în Parlament. Analistul politic Vadim Karasev, consultat de „Blik", spune că Iulia Timoşenko este conştientă că a pierdut, dar va lupta pentru scanul de premier deoarece grupurile de afaceri din spatele ei fac presiuni.

Viktor Ianukovici s-a proclamat învingător încă de duminică seara

Viktor Ianukovici  s-a proclamat învingător încă de duminică seara

Foarte curând, în Parlament se va pune problema demisiei Iuliei Timoşenko din funcţia de prim-ministru. Cel mai bogat om din Ucraina şi susţinător al Partidului Regiunilor, Rinat Ahmetov, a făcut în noaptea alegerilor o declaraţie prudentă: „Sunt gata să sprijin o alianţă între Ianukovici şi Timoşenko, dacă aceasta va promova creşterea economică în ţară", a spus Ahmetov. Nimeni nu-şi face iluzii că „prinţesa gazelor" va sta cu mâinile în sân şi nu va face, din opoziţie, viaţă grea rivalilor săi.

Surpriza rusească

Apariţia, duminică seară, a noului ambasador rus în Ucraina, Mihail Zurabov, la sediul de campanie al Iuliei Timoşenko a constituit o adevărată surpriză. Acesta nu a comentat în niciun fel rezultatele exit-poll-urilor, însă a declarat că Moscova este dispusă să colaboreze cu preşedintele pe care îl va alege poporul ucrainean. Zurabov a reuşit să păstreze eticheta diplomatică şi balanţa de forţe: el a vizitat apoi şi sediul de campanie al lui Viktor Ianukovici, notează Itar-Tass.

OK de la OSCE

Misiunea de observatori internaţionali din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a apreciat că turul doi s-a desfăşurat „profesionist, transparent şi onest", deschizând calea către un transfer „paşnic" de putere. „Este timpul acum pentru liderii politici ai ţării să asculte verdictul poporului şi să facă astfel încât transferul de putere să fie paşnic şi constructiv", a subliniat preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Joao Soares.

Ianukovici i-ar putea dezamăgi pe românii din Ucraina

Deşi românii şi ungurii din Ucraina au avut o contribuţie însemnată la victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale a lui Viktor Ianukovici, experţii consultaţi de „Blik" pun la îndoială faptul că acesta se va grăbi să-şi pună în aplicare promisiunea făcută în campania electorală acestor minorităţi. Liderul Partidului Regiunile se angajase să facă din română şi maghiară limbi oficiale regionale.

Analistul Vadim Karasev spune că Ianukovici nu va dispune de o majoritate suficientă în Parlament pentru a trece o asemenea lege şi va fi nevoit să „cumpere multe voturi", dar, pentru o perioadă, el va avea alte probleme mult mai importante.

De aceeaşi părere este şi politologul Konstantin Bondarenko. „ Este puţin probabil că va rezolva problema statutului limbilor regionale. Va aduce în discuţie acest subiect, dar o decizie tranşantă este greu de crezut că va lua", subliniază Bondarenko. Viktor Ianukovici a devansat-o pe Iulia Timoşenko şi în preferinţele electoratului ucrainean care a votat în România, el obţinând 69 dintre cele 117 voturi exprimate în Bucureşti şi 14 dintre cele 25 exprimate la Suceava.

Şapte alegători din Capitală care s-au prezentat la vot au ales o opţiune separată existentă în buletinele de vot, aceea de a nu susţine niciunul dintre cei doi candidaţi. Ucrainenii din Republica Moldova l-au votat masiv pe liderul Partidului Regiunilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite