Irlanda de Nord: Operaţiune de amploare a poliţiei împotriva IRA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irlanda de Nord: Operaţiune de amploare a poliţiei împotriva IRA
Irlanda de Nord: Operaţiune de amploare a poliţiei împotriva IRA

Poliţia din Irlanda de Nord a lansat o operaţiune masivă împotriva a ceea ce numeşte "republicani disidenţi". Potrivit poliţiştilor, sunt vizaţi cei doresc să reaprindă confruntările violente în provincia aflată sub autoritatea Marii Britanii.

Operaţiunea "Sciziunea", declanşată ieri seară, presupune sporirea numărului de patrule şi puncte de control în zonele din Irlanda de Nord unde se ştie că sunt activi disidenţi pro-irlandezi care vor să scoată provincia de sub influenţa britanică, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Operaţiunea se va desfăşura în diverse locuri şi momente în următoarele zile", informează un comunicat al poliţiei.

Sub rezerva anonimatului, înalţi oficiali din poliţiei, au declarat că se tem că militanţii pro-irlandezi vor încerca să "marcheze" în stilul caracteristic instalarea unui nou şef la conducerea poliţiei nord-irlandeze. Matt Baggott îşi va prelua funcţia marţi.

Reamintim că, gruparea republicană disidentă autointitulată "Adevărata IRA" a plasat săptămâna trecută o bombă în curtea casei părinţilor unui ofiţer de poliţie. Aceeaşi grupare a ucis doi soldaţi britanici în luna martie iar o altă organizaţie similară, numită "Continuitatea IRA", a ucis un poliţist în aceeaşi lună.

Săptămâna trecută poliţia a reuşit să dezamorseze o bombă cu 272 kg de explozivi fabricaţi artizanal. Bomba era mai mare decât dispozitivul care a ucis 29 de persoane la Omagh, în 1998 - cel mai sângeros incident din Irlanda de Nord.

Bomba care a fost dezamorsată viza tot membri ai poliţiei. Dacă ar fi explodat, ar fi putut afecta şi locuinţele învecinate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite