INFOGRAFIE Le Figaro: Zonele de unde provin infractorii români, pe culori. De la Constanţa vin hoţii de telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cersetorii nu mai au voie pe Champs-Elysees
Cersetorii nu mai au voie pe Champs-Elysees

Ministrul francez de Interne a instituit măsuri "excepţionale, dar proporţionale" pentru minorii care comit infracţiuni pe străzile Parisului. Începând de marţi, cerşitul este interzis pe Champs-Elysees.

"O măsură excepţională, dar proporţională", aşa a explicat şeful poliţiei din Paris, Michel Gaudin, măsura luată începând de marţi pe "cel mai frumos bulevard din lume", Champs-Elysees: interzicerea cerşetoriei şi a colectei de bani cu petiţii false, scrie Le Figaro.

Măsura va fi aplicată până în 6 februarie şi este destinată în principal românilor, cu precădere minori, care au în spate adevărate reţele mafiote stabilite în unele zone ale capitalei franceze, dar şi în transportul public, scrie Le Figaro.

Luni, ministrul de Interne Claude Gueant a prezentat planul său privind aceste infracţiuni. "Este destul, cetăţenii noştri nu mai pot suporta, (fenomenul n.r.) trebuie oprit", a afirmat el.

Românii comit 2% dintre infracţiunile din Franţa

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, cere accelerarea repatrierilor infractorilor de origine română care, în opinia lui, reprezintă zece la sută din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris. Potrivit acestuia, jumătate dintre ei sunt minori. Totodată, românii ar comite 2% din totalul infracţiunilor din Franţa, în special furturi din buzunare, din ATM-uri sau spargeri.

Potrivit ministrului de Interne, "în primele şapte luni ale lui 2011, au fost reţinuţi 4.800 de români de către poliţia din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a lui 2010", reprezentând o creştere de peste 90%.

"Eu nu stigmatizez pe nimeni. Este o realitate judiciară. Este o creştere foarte mare a acestui tip de infracţiuni", a spus ministrul, atrăgând atenţia că trebuie "accelerată" revenirea "voluntară sau forţată" în ţara de origine a infractorilor români.

Amendă de 38 de euro

Potrivit Le Figaro, amenda pentru cei care încalcă interdicţia de a cerşi şi "formele asimilate" pe Champs-Elysees este de 38 de euro, însă permite în primul rând identitficarea lor şi, prin urmare, măsuri de expulzare în cazul unui sejur ilegal pe teritoriul francez.

Această măsură este un demes "experimental într-un loc simbolic", dar măsuri similare pot fi luate ulterior şi în alte cartiere, cum ar fi de exemplu Sacre-Coeur.

Ministrul Claude Gueant a salutat numirea la Paris a unui judecător român care va sprijini reintegrarea copiilor în familiile lor, specificând că "acest tip de infracţionalitate este greu de combătut, din cauza unui aspect care este extrem de crud: foarte mulţi sunt minori". Totodată, el a promis supravegherea punctelor vamale prin care românii intră în Franţa.

Marile clanuri mafiote

Le Figaro a realizat şi o infografie cu zonele din care provin cei mai mulţi infractori români, dar şi delictele lor, pe culori:

- Verde: furtul de telefoane mobile
- Albastru: furtul din buzunare
- Roşu: carduri bancare
- Galben: escrocherii caritabile

Infografie Infractorii români - Le Figaro
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite