INFOGRAFIE Tragedia din Norvegia, pas cu pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Norvegiei, Oslo, a fost zguduită vineri seară de două explozii puternice, în urma cărora au murit zeci de persoane. Atacul a fost unul terorist, la puţin timp după aceste atentate un bărbat deghizat în poliţist deschizând focul la o şcoală de vară a tineretului din Partidul Laburist din Norvegia de pe insula Utoya, de la periferia capitalei norvegiene.

Vineri, în jurul orei 17.30, au avut loc două explozii în centrul oraşului Oslo, în apropiere de sediul Guvernului norvegian. Deflagraţia care a zguduit clădirea Guvernului norvegian a fost cauzată de o bombă amplasată într-un vehicul, potrivit unor surse guvernamentale americane. Ipoteza exploziei cauzate de o bombă a fost confirmată şi de poliţia norvegiană, potrivit AFP.

La două ore de la atentat, postul NRK transmite că este vorba despre un atac terorist împotriva ministerelor norvegiene. Premierul norvegian Jens Stoltenberg a catalogat, într-o intervenţie la un post de televiziune, situaţia drept "gravă". Sunt conturate primele indicii despre pista islamistă.

image

În jurul orei 21.00, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul la o întrunire la care trebuia să participe şi premierul norvegian. Incidentul a avut loc, la Utoya, o insulă de la periferia capitalei norvegiene. Atacul a avut loc după atentatul cu bombă de lângă clădirea Execut ivului norvegian.

În jurul orei 23.00, poliţia anunţă că un bărbat, Anders Behring Breivik, a fost arestat, acesta fiind bănuit că ar avea legătură cu atacul asupra tineretului din tabără, dar şi cu bomba de la Oslo. Ministrul de externe a completat că persoana arestată este de rasă caucaziană, înaltă şi blondă, şi este în acest moment interogată de poliţia locală din Utoya.

La două o zi după atacuri, norvegianul de 32 de ani a spus că atacurile au fost „oribile“, dar „necesare“, el fiind pus sub acuzare şi audiat luni la prânz.

Cronologia atacului

Iulie 2010: Breivik îngroapă într-o pădure o insignă de poliţie şi o vestă antiglonţ

Octombrie 2010: Cumpără o puşcă de 1.400 de euro

Decembrie 2010: Spune că are trei sticle de vin, vechi de 32 de ani, pe care le va savura după atacuri, alături de două prostituate

Februarie 2011: Cumpără 190 de cutii de aspirină, spunând că le va folosi pentru a trata mahmureala angajaţilor firmei sale.

27 aprilie: Comandă îngrăşăminte

2 mai: Începe să pregătească bombele

13 iunie: Testează atentatul: detonează un dispozitiv exploziv într-un loc izolat

2 iulie: Vizitează locul ambelor atacuri, clădirea guvernamentală şi insula Utoya

3 iulie: E preocupat să devină un "supraom, o armată cu un singur membru, timp de două ore"

4 iulie: Dezgroapă echipamentul de protecţie din pădure

18 iulie: Umple camionul cu explozibil

22 iulie: Ultima sa postare, în care scrie că va iniţia "mai multe atacuri în locuri prestabilite", într-o acţiune de "totul sau nimic"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite