Hoţii din bancomate români au sărăcit băncile din Bavaria cu 2,5 milioane de euro anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile din landul german Bavaria au pierdut în 2008 aproximativ 2,5 milioane euro din cauza celor care fură din bancomate. Din 22 de persoane arestate de poliţişti, 17 sunt români, relatează, în ediţia de joi, cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Operaţiunea pe care hoţii o folosesc nu durează decât câteva momente: de îndată ce filialele băncilor s-au închis, un tânăr se apropie de bancomat, scoate din geantă un dispozitiv pe care îl montează în orificiul unde se introduce cardul. După ce el a plecat, vine şi complicele său, care scoate de sub geacă o copie exactă a tastaturii pe care o suprapune peste cea existent, relatează Agerpres, citând ziarul german.

De acum, oricine va scoate bani de la bancomatul respectiv nu mai are niciun secret: dispozitivul copiază datele de pe card, tastatura suprapusă salvează PIN-ul, iar o singură oră la un bancomat intens frecventat este suficientă pentru a fura datele de pe cardurile a 40-60 de clienţi.

“Clienţii nu au efectiv nicio şansă să observe ceva”, spune Eduard Liedgens, şeful direcţiei de combatere a infracţionalităţii cu carduri bancare.

Pentru aproape orice măsură de siguranţă implementată de bancă, hoţii reuşesc să găsească o modalitate de a o eluda.

Liedgens explică cum hoţii amplasează deasupra tastaturii un senzor de fum, în care ascund un telefon mobil cu cameră video, alimentat cu mai multe acumulatoare şi dotat cu un card de memorie mai mare, pentru a putea filma şi înregistra mai multe ore la rând codurile PIN pe care clienţii le tastează. După câteva ore de operare, hoţii se întorc la bancomat şi îşi recuperează uneltele preţioase, descarcă informaţiile stocate şi le transmit complicilor lor din străinătate care clonează cardul şi scot din cont atât cât permite în mod normal cardul respectiv.

În Germania, nu se poate face nimic cu cardurile falsificate, din cauza unui element suplimentar de siguranţă. Bancomatele din străinătate nu-l cer însă, de aceea golirea cardului se face întotdeauna în străinătate. De la începutul acestui an, hoţii au dat peste 50 de astfel de lovituri şi poliţia a arestat 22 de persoane, 17 dintre ele având naţionalitate română.

Aproape toţi hoţii de carduri fac parte din reţele de infracţionalitate organizată. În 2008, circa 2.550 clienţi ai bancomatelor din Bavaria au fost “uşuraţi” în medie fiecare de câte 2.500 euro. Numărul furturilor a fost semnificativ mai mare decât cel din anul precedent - 1363.

În întreaga Germanie, dar şi în Franţa sau Marea Britanie, clonarea cardurilor bancare este în creştere. Clienţii băncilor cad mult mai adesea victime furturilor de date la bancomate decât în cazul operaţiunilor online. Dacă în 2007 în întreaga Germanie numărul cazurilor de furt de date de la bancomat a fost de 470, în 2008 acesta a crescut la 809, adică aproape dublu. Landurile cele mai frecventate de hoţi sunt Bavaria, Baden-Württemberg şi Renania de Nord-Westfalia.

Un român a dat lovitura: 300.000 de euro furaţi din bancomate

Zilele trecute, autorităţile au reuşit să facă o captură importantă: un român de 37 de ani care numai în august 2008 a reuşit să sustragă prin metodele mai sus descrise 300.000 euro din München şi din împrejurimi. Autorităţile germane cooperează strâns în astfel de cazuri cu colegii lor români. Mai ales pentru că de regulă banii se retrag de la bancomate din România.

Pentru a se pune capăt furturilor de date de pe cardurile bancare, ar fi nevoie de renunţarea la cardurile cu bandă magnetică şi folosirea celor cu cipuri inteligente. Însă implementarea la nivel mondial a cardurilor cu cipuri ar costa băncile miliarde de euro şi ar putea dura destul de mult.

Până atunci, poliţia îi sfătuieşte pe clienţii băncilor să introducă întotdeauna pe ascuns PIN-ul la bancomate şi să nu folosească niciodată cardul pentru a intra în holul băncilor, pentru că acolo îşi amplasează de cele mai multe ori hoţii dispozitivele de citit carduri. “Folosiţi mai bine o cartelă telefonică, funcţionează la fel de bine”, îndeamnă Liedgens.

Însă hoţii se folosesc adesea şi de internet pentru a fura. Ei oferă adesea computere şi aparatură electronică la preţuri foarte avantajoase, iar dacă vreun vânător de chilipiruri le cade în plasă şi le virează banii, acesta nu îşi va primi niciodată produsele plătite. “Întotdeauna când ofertele sunt mult sub preţul obişnuit, se recomandă prudenţă maximă”, deoarece în felul acesta s-au produs pierderi de milioane de euro, spune Petra von Rhein, juristă în cadrul oficiului pentru protecţia consumatorilor din Bavaria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite