Hollande, al doilea președinte socialist al celei de-a Cincea Republici. Reacțiile liderilor politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai câteva ore decât s-au închis secțiile de votare din Franța, președintele ales Francois Hollande a fost bombardat cu felicitări și invitații din partea liderilor politici din întreaga lume.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a fost printre primii care a salutat venirea unui nou lider la Palatul Elysee. Acesta consideră victoria lui Hollande ca fiind "una istorică pentru cea de-a Cincea Republică" și a subliniat că "Franța și Germania vor continua să-şi îndeplinească misiunea de a-şi asuma responsabilităţile în cadrul UE", arătând că relațiile de cooperare dintre cele două state "nu depind de partide, ci se înscrie profund în cea dintre cele două popoare".

Cancelarul german Angela Merkel, care l-a susținut fățiș pe Nicolas Sarkozy în această campanie electorală, l-a sunat pe Hollande, l-a felicitat și l-a invitat la Berlin. "Doamna Merkel l-a sunat pentru a-l felicita. Au avut o primă convorbire şi au convenit să lucreze împreună pentru o relaţie franco-germană puternică, amicală şi în slujba Europei. Doamna Merkel l-a invitat la Berlin, unde se va deplasa imediat dupa învestitură", a declarat Pierre Moscovici, șeful de campanie al lui Hollande, citat de AFP.

De asemenea, Barack Obama l-a felicitat pe Hollande pentru victorie și l-a invitat pe acesta la Casa Albă.

Francois Hollande a obținut 51,7% din sufragii în scrutinul de ieri, în timp ce contracandidatul său, președintele în exercițiu Nicolas Sarkozy, a primit 48,3% din voturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite