Hollande: Guvernul va fi constituit, fără îndoială, până la sfârşitul zilei de 16 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez ales François Hollande a declarat joi seară că formarea guvernului său va interveni "fără îndoială, la sfârşitul după-amiezii" zilei de 16 mai, la o zi după învestitura sa la Palatul Elysee.

François Hollande, care a vizitat Biblioteca Naţională a Franţei, a reamintit că înainte de a pleca marţi în Germania, în ziua învestirii sale, pentru a se întâlni acolo cu cancelarul Angela Merkel, el îl va numi pe primul ministru şi apoi constituirea guvernului va avea loc fără îndoială la sfârşitul zilei, la o zi după aceasta, miercuri 16 mai.

Puţine informaţii au fost disponibile cu privire la componenţa viitorului executiv. Pentru postul de prim-ministru, un fidel al lui Francois Hollande, Jean-Marc Ayrault, s-ar afla primul pe listă, chiar dacă nu are nicio experienţă guvernamentală, aminteşte AFP. Partidul socialist încerca joi să oprească un început de polemică vizându-l pe Ayrault asupra căruia apasă o veche condamnare pentru favoritism.

Transferul de putere între preşedintele care îşi încheie mandatul Nicolas Sarkozy şi François Hollande, urmat de învestitura noului şef de stat, va avea loc marţi 15 mai la ora 09.00 (ora 10.00, ora României), potrivit anturajului său.

Apoi, Francois Hollande îşi va numi primul ministru după care se va îmbarca la bordul unui avion pentru Berlin unde va avea un dineu cu cancelarul german, relatează Agerpres.

"Deîndată ce voi prelua funcţia, chiar în aceeaşi seară, mă voi întâlni cu Angela Merkel. Avem poziţii care încă nu sunt convergente", a declarat el în faţa presei, subliniind că amândoi "vom purta discuţii de-a lungul următoarelor săptămâni, mai ales în legătură cu revenirea în actualitate a crizei din Grecia".

Dacă această criză greacă, a adăugat preşedintele ales, "nu va fi soluţionată în următoarele zile, trebuie să îi ajutăm pe greci să o facă".

Răspunzând la o întrebare, Francois Hollande a precizat că nu va fi însoţit de noul său prim-ministru şi ministrul afacerilor externe. "Va fi o întâlnire între cancelar şi mine", a declarat acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite