Medvedev: Hodorkovski va beneficia de clemenţă doar dacă îşi recunoşte vinovăţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a afirmat că dacă nu îşi recunoaşte vinovăţia, fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, nu va beneficia de clemenţă, relatează AFP.

"În ceea ce priveşte graţierea lui Hodorkovski sau oricărei alte persoane, această procedură trebuie desfăşurată aşa cum este definită de legile ţării noastre", a spus Medvedev, într-un interviu acordat presei italiene şi dat publicităţii de Kremlin.

"Cu alte cuvinte, persoana respectivă trebuie să i se adreseze preşedintelui, să îşi recunoască vinovăţia şi să înainteze o cerere pentru a fi luată o astfel de decizie. Pânâ în prezent nu mai este nimic de spus", a subliniat el.

Şeful statului a mai spus că Hodorkovski şi alţi oameni de afaceri din Rusia au fost condamnaţi printr-o decizie a justiţiei, adăugând că "nu este vorba de un gest politic, ci de decizia unui tribunal şi trebuie respectată".

Fostul director al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, şi asociatul său, Platon Lebedev, au fost condamnaţi, în 2005, la opt ani de închisoare pentru fraudă fiscală şi escrocherie la scară mare, la finalul unui prim proces pe care mulţi l-au considerat a fi orchestrat de Kremlin.

În 3 martie 2009 a început un nou proces în care Hodorkovski este acuzat de deturnare de fonduri şi revânzare ilegală de petrol. El a pledat nevinovat şi riscă peste 20 de ani de detenţie.

Susţinătorii săi consideră că acest proces este motivat politic şi vizează să îl îndepărteze pe termen nedefinit de pe scena politică pe Mihail Hodorkovski, în vârstă de 45 de ani, opozant vehement al premierului Vladimir Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite