Marea Britanie: Un exemplar rar al cărţii lui Hitler este scos la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Britanie: Un exemplar rar al cărţii lui Hitler este scos la licitaţie
Marea Britanie: Un exemplar rar al cărţii lui Hitler este scos la licitaţie

Un exemplar din prima ediţie a cărţii lui Hitler "Mein Kampf", estimat la 20.000 de lire, va fi pus în vânzare în Marea Britanie, joi, de casa de licitaţii Mullocks.

Volumul, care datează din 1925, este dedicat lui Georg Maurer, pe care Hitler îl întâlnise în închisoarea de la Landsberg, după ce  fost condamnat pentru trădare, în urma loviturii de stat în Bavaria, din 1923. Maurer era un responsabil nazist local, de care Hitler s-a despărţit după ce acesta a furnizat o listă cu simpatizanţi nazişti unei publicaţii marxiste.

Acest volum foarte rar a suscitat un mare interes, până în Rusia şi SUA, a explicat Richard Westwood-Brookes, de la casa de licitaţii situată în Ludlow, în vestul Marii Britanii. "Există un interes incredibil pentru Hitler. Răii istoriei sunt întotdeauna cei care stârnesc interesul real al oamneilor", comentează acesta, scrie NewsIn.

Alături de ediţia din "Mein Kampf", casa de licitaţii scoate la vânzare un autoportret de-al lui Hitler, găsit de un soldat britanic în casa unui nazist, în 1945. Autoportretul, desenat în creion şi datat 1926, este estimat, de asemenea, la suma de 20.00 de lire.

Anunţul casei de licitaţii Mullocks vine după ce Wolfgang Heubisch, ministrul bavarez al Ştiinţelor, Cercetării şi Artelor şi membru al FDP ("Freie Demokratische Partei") a anunţat intenţia reeditării cărţii-manifest a lui Hitler.

Hitler a dictat "Mein Kampf" în timpul detenţiei sale în închisoarea din Landsberg, în 1924. Devenită cartea-manifest a naţional-socialismului, "Mein Kampf" a fost ulterior dactilografiată de Rudolf Hess şi editată în două volume, " Eine Abrechnung" ("Un bilanţ"), publicat pe 18 iulie 1925 şi "Die nationalsozialistische Bewegung" ("Mişcarea Naţional-Socialistă), publicat în 1926.

În Olanda, comercializarea cărţii, parţial autobiografică, parţial manifest politic, este interzisă, la fel ca în Israel, Norvegia, Elveţia şi Germania. În 2005, tribunalul din Wroclaw, Polonia, a interzis vânzarea ediţiei poloneze a cărţii,  publicată de o editură locală, la sesizarea Ministerului de Finanţe al landului Bavaria, deţinătorul drepturilor de publicare. Unul dintre cele mai importante şi populare site-uri specializate în istorie din mediul on-line rusesc, Hrono.ru, a fost închis, la începutul lunii iulie, după ce a publicat cartea lui Adolf Hitler.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite