Haos à la grecque

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele care promovează austeritatea au fost sancţionate dur la legislativele de duminică. Extremiştii, care au obţinut scoruri-record, sărbătoresc victoria, iar negocierile pentru noul guvern se anunţă complicate.

Austeritatea din ultimii ani i-a înfuriat la culme pe greci, aşa că, la alegerile legislative de la 6 mai, aceştia au ignorat riscul ieşirii ţării lor din zona euro şi au sancţionat dur principalele două partide care susţin măsurile de austeritate.

Noua Democraţie (dreapta) şi PASOK (stânga), partidele care au dominat scena politică din Grecia mai multe decenii, au obţinut împreună doar 32,03% din voturi. Noua Democraţie (ND) a întrunit 18,85% din sufragii, situându-se pe primul loc, iar socialiştii, pe locul al treilea, cu 13,18%.

Cele două formaţiuni au 149 dintre cele 300 de locuri în Parlament, în condiţiile în care ND a mai primit 50 de locuri pentru că s-a clasat prima.
Cum nu este suficient pentru a forma Executivul, cele două partide vor fi nevoite să-şi găsească parteneri de guvernare pentru a continua politicile de austeritate impuse de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional. Altfel, finanţarea externă se opreşte.

Nu e simplu. Peste 60% din voturi s-au dus spre partidele care s-au declarat împotriva programului de austeritate, notează Reuters.

Coaliţia stângii radicale, Syriza, care vrea să anuleze acest program, s-a clasat pe locul doi la alegeri, cu 16,78% din voturi, un scor triplu în comparaţie cu cel de la scrutinul din 2009. De altfel, liderul Syriza, Alexis Tsipras (37 de ani), a denunţat acordurile încheiate de Atena cu UE şi FMI.

Pregătit pentru mandat

Antonis Samaras, preşedintele Partidului Noua Democraţie, a propus formarea unui Guvern de uniune naţională pentru a menţine ţara în zona euro şi s-a angajat să „schimbe politica memorandumului" de austeritate.

Conform Constituţiei, preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, dă un termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate să formeze un Guvern. Dacă eşuează, al doilea partid după numărul de locuri din Parlament primeşte mandatul. Procedura se aplică până ce toate partidele parlamentare eşuează, după care au loc noi alegeri, trei săptămâni mai târziu.

„A sunat ceasul fricii"

Peisajul politic din Grecia este tulburat şi de intrarea neonaziştilor în Parlament cu un scor-record de 6,9%. Liderul grupării neonaziste Chryssi Avghi (Zori de Aur), Nikos Mihaloliakos, a declarat că „a sunat ceasul fricii pentru trădătorii patriei". „Venim!", a strigat el într-o conferinţă de presă, înconjurat de câţiva tineri raşi pe cap.

Circa  200 de simpatizanţi erau adunaţi în sală, în timp ce alţii sărbătoreau victoria afară, aruncând cu petarde.Numit „Führerul" de către presa greacă, Mihaloliakos (55 de ani) a declarat că formaţiunea sa va lupta împotriva „cămătarilor mondiali".

Un test dificil

Grecia are de trecut un test dificil în iunie, când trebuie să aprobe în Legislativ măsuri suplimentare de reducere a costurilor în schimbul continuării ajutorului financiar de la UE şi FMI.

Analiştii economici de la Citi estimează că riscul ca Republica Elenă să iasă din zona euro se apropie de 75%. Înaintea alegerilor era de 50%.

„Fără un guvern funcţional, pare puţin probabil ca Grecia să reuşească să prezinte Troicii (FMI, UE şi BCE) până la sfârşitul lunii iunie planuri pentru economii bugetare însumând 7% din PIB", se arată într-un raport Citi.

„Dacă Grecia nu face progrese, Troica va opri probabil programul. Statul şi băncile elene vor rămâne fără bani", continuă raportul. Într-o astfel de situaţie, Grecia va fi obligată să părăsească zona euro.

Avertisment de la Berlin

Grecia trebuie să urmeze calea reformelor asumate în cadrul pachetelor de ajutor financiar extern de la creditorii internaţionali. „Acordurile reprezintă cea mai bună cale pentru Grecia", a declarat, ieri, un purtător de cuvânt al Guvernului german.


Rezultatele alegerilor legislative din Grecia

Formaţiune politică        Scor obţinut    Locuri în Parlament

Noua Democraţie (dreapta)        18,85%         108

Syriza (stânga radicală)        16,78%         52

PASOK (socialiști)        13,18%         41

Grecii Independenţi (naţionaliști)    10,60%         33

Partidul Comunist din Grecia        8,48%         26

Chryssi Avgi (extremă-dreapta)    6,97%         21

Stânga democrată        6,10%         19

Sursa: www.ekathimerini.com

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite