Haider, condus pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de austrieci i-au adus, ieri, un ultim omagiu liderului populist de extremă dreapta Joerg Haider, care a murit într-un accident rutier în urmă cu o săptămână. Unii,

Zeci de mii de austrieci i-au adus, ieri, un ultim omagiu liderului populist de extremă dreapta Joerg Haider, care a murit într-un accident rutier în urmă cu o săptămână.

Unii, îmbrăcaţi în costumele tradiţionale verzi şi maro, au adăugat coroane de flori la zecile deja depuse în faţa sediului Guvernului. Veniţi din întreaga Austrie şi din străinătate – peste 30.000 de oameni  au participat, în oraşul Klagenfurt, la ceremonia
funerară.

Sicriul acoperit de coroane de flori a fost transportat de un vehicul al armatei austriece. Pe traseul parcurs de cortegiu, o mulţime compactă de oameni l-a condus pe ultimul drum pe fostul lider atât de popular în landul Carinthia, pe care îl guvernerase începând cu anul 1999.

Aproape 1.000 de poliţişti au asigurat securitatea acestui eveniment la care au participat preşedintele austriac Heinz Fischer şi mai mulţi membri ai Guvernului, printre care şi cancelarul Alfred Gusenbauer. Corpul neînsufleţit al fostului guvernator a fost transportat apoi în oraşul Villach, unde a fost incinerat, iar urna conţinând cenuşa defunctului a fost predată familiei.

Ultimele ore din viaţă

Vineri, 10 octombrie

Ora 16.00 - Părăseşte Hotelul „Moser Verdino“ - undea acordat ziarului „Kleinen Zeitung“ ultimul său interviu -, şi se îndreaptăspre locuinţa sa.

Ora 19.30 - Participă la deschiderea noului local „BemVindo“ din Klagenfurt.

Ora 21.45 - participă la prezentarea noii publicaţii „Blitzlicht-Revue“ în localul „Le Cabaret“.

Ora 22.30 - Pleacă, la volanul maşinii de serviciu VW Phaeton, din garajul „Cazinoului Velden“, spre o direcţie necunoscută.

Ora 23.15 - Îşi face apariţia în localul „Zum Stadtkrämer“ (loc de întâlnire pentru gay), însoţit de un alt bărbat mai tânăr, împreună cu care bea, într-un separeu, o sticlă întreagă de votcă;

Ora 1.18 - la ieşirea sudică din Klagenfurt, cu o alcoolemie de 1,8 la mie şi cu viteza de circa 160 km/h, Haider se desparte de viaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite