„La Haga, România a jucat ofensiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Ministerului român de Externe consideră că în procesul de la Haga cu Ucraina au ştiut să apere cu succes interesele naţionale

Procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ) a însemnat reîntoarcerea pe scena mondială a şcolii româneşti de drept internaţional.

Afirmaţia îi aparţine lui Bogdan Aurescu, agentul României în disputa cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental şi pentru  stabilirea zonelor economice exclusive din Marea Neagră, pentru care “curajul se construieşte cu multă emoţie şi multă muncă”.

Prezentându-i pe componenţii echipei în cadrul unei conferinţe de presă, Aurescu a apreciat că, la Haga, România a demonstrat că “poate să îşi susţină interesele în mod profesionist şi cu capul sus”, învingând sentimentul românilor, care ştiu că au dreptate, dar “cred că destinul lor e să fie nedreptăţiţi”.

“La Haga aţi văzut o echipă a României în ofensivă. Am fructificat avantajul de a fi reclamant şi am stabilit regulile jocului”, a declarat Bogdan Aurescu, adăugând că, de partea cealaltă, Ucraina nu a reuşit să profite nici măcar de faptul că a avut ultimul cuvânt.

“Acest proces este un proiect de interes naţional. La el au lucrat mai multe guverne, indiferent de culoarea lor politică, şi mai mulţi miniştri de externe", a subliniat oficialul MAE,

Castravetele serios

Referindu-se la episodul "castravetele", anecdota după I.L. Caragiale pe care a povestit-o judecătorilor CIJ, Aurescu a precizat că glumele “joacă un rol important” în faţa instanţelor internaţionale, existând o tradiţie a momentelor amuzante. 

Oficialul român a apreciat că gluma a fost gustată de judecători, pentru că “toţi sunt profesori şi ştiu foarte bine ce înseamnă când un student nu şi-a învăţat lecţia şi repetă la nesfârşit singurul lucru pe care îl ştie, aşa cum a făcut şi Ucraina".

Revenind la latura serioasă a procesului, Aurescu a precizat că România a prezentat şase argumente în sprijinul soluţiei propuse, în timp ce Ucraina a avut doar trei. Totodată, echipa ucraineană s-a văzut nevoită să îşi schimbe strategia pe parcursul procesului. Oficialul român a precizat că decizia Curţii de la Haga nu poate fi influenţată politic.

Analiştii ucraineni sunt sceptici

România are toate şansele să câştige procesul legat de delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră, susţine politologul ucrainean Vladimir Kornikov. “Spre deosebire de Ucraina, România s-a ocupat la modul cel mai serios de acest proces”, a apreciat politologul.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite