Gyurcsany strică jocurile Rusiei cu South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin retragerea din funcţie a premierului ungar, compania Gazprom pierde un susţinător de nădejde al politicii sale energetice în Europa. După ce va părăsi guvernul de la Budapesta, Ferenc Gyurcsany ar putea avea un loc asigurat în conducerea proiectului energetic rusesc South Stream.

Demisia premierului ungar a provocat agitaţie pe scena politică de la Budapesta, dar a îngrijorat şi Moscova, pentru că socialistul Ferenc Gyurcsany este unul din cei mai consecvenţi susţinători ai gazoductului South Stream nu doar în Ungaria, ci şi la nivel european.

Cotidianul Kommersant, apropiat Kremlinului, atrage atenţia că realizarea proiectului rusesc depinde în mare parte de susţinerea politică a South Stream din partea noului guvern ungar. Publicaţia rusă avertizează, de asemenea, că South Stream va fi blocat dacă în locul lui Gyurcsany va veni un reprezentant al opoziţiei, care, după “războiul gazelor” dintre Kiev şi Moscova, se opune consolidării cooperării cu Gazprom.

Temerile Rusiei vin în contextul în care susţinerea politică a South Stream în UE s-a diminuat, iar gigantul rus Gazprom se confruntă cu o serie de greutăţi financiare. Conceput pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaze din Asia Centrală şi Rusia spre vestul Europei şi spre Balcani, gazoductul South Stream este văzut drept o ameninţare pentru conducta europeană Nabucco, care ar urma să diminueze dependenţa UE de aprovizionarea cu gaze din Rusia.

La proiectul promovat de Rusia s-au alăturat până în prezent Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia. Costul South Stream este de 20 de miliarde de dolari.

Ajutor preţios de la Budapesta

Premierul Ferenc Gyurcsany este cel care, în decembrie 2007, a a alăturat Ungaria proiectului South Stream în cadrul negocierilor cu fostul premier rus Viktor Zubkov, în prezent preşedinte al Consiliul Director al companiei Gazprom.

În februarie 2008, părţile au semnat Acordul interguvernamental privind participarea Ungariei la South Stream, însă încheierea contractelor a fost amânată. Negocierile în acest sens au durat mai mult de un an şi s-au finalizat în urmă cu două săptămâni prin semnarea la Moscova, în prezenţa premierilor rus şi ungar Vladimir Putin, respectiv Ferenc Gyurcsany, a unor acorduri concrete vizând construcţia tronsonului South Stream de pe teritoriul ungar şi condiţiile tranzitului de gaze prin Ungaria.

Deşi documentele dintre Budapesta şi Moscova au fost semnate, realizarea ulterioară a proiectului depinde de susţinerea politică a South Stream din partea conducerii Ungariei, subliniază cotidianul rus Kommersant.

Ferenc Gyurcsany a susţinut şi proiectul Nabucco, principalul concurent al South Stream. În ianuarie, după încheierea crizei energetice, el a venit chiar cu iniţiativa de a organiza, la Budapesta, o conferinţă pentru promovarea Nabucco. Plecarea lui Gyurcsany din funcţia de premier nu va avea, însă, consecinte deosebite în cazul proiectului
Nabucco.

Răsplata Moscovei

În contextul în care premierul Gyurcsany a asumat un rol vizibil în promovarea proiectului energetic rusesc, Gazprom l-ar putea coopta pe politicianul ungur în structurile sale. Mai ales că fotoliul de conducere al South Stream - proiect de care se ocupă societatea înfiinţată de Gazprom şi grupul energetic italian ENI, înregistrată în cantonul elveţian Zug la 18 ianuarie 2008 - nu este ocupat până în prezent.

În aprilie 2008, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, i-a propus această funcţie lui Romano Prodi, care şi-a pierdut funcţia de premier al Italiei după alegerile anticipate, însă acesta a refuzat postul cu tact. Nu este exclus ca Gyurcsany să fie mai “maleabil”, scrie presa de la Moscova.

Ferenc Gyurcsany i-ar putea urma astfel fostului cancelar german Gerhard Schroder, care a fost numit preşedinte al Consiliului de Acţionari al companiei operatoare a gazoductului North Stream şi a continuat să susţină acest proiect din respectiva funcţie. 

Scenarii

Presa de la Budapesta scrie că Partidul Socialist, aflat la guvernare, ia în considerare ca posibili înlocuitori ai premierului Gyurcsany pe bancherul Gyorgy Suranyi şi pe fostul preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Ferenc Glatz. Premierul, care şi-a anunţat sâmbătă retragerea pentru a ajuta la scoaterea Ungariei din criza economică, ar trebui să rămână în funcţie cel puţin până la 14 aprilie.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite