Guvernul italian îşi propune modernizarea sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Monti, premierul tehnocrat al Italiei
Mario Monti, premierul tehnocrat al Italiei

Guvernul italian îşi propune să realizeze, până în anul 2020, o nouă strategie energetică naţională, informează, marţi, mass media din Peninsulă.

Italia are nevoie de acest plan naţional pentru ca energia să nu mai reprezinte "un factor structural de dezechilibru competitiv" pentru ţară, a afirmat, marţi, ministrul dezvoltării economice, Corrado Passera, care a prezentat, în cadrul reuniunii Consiliului de miniştri, primele măsuri referitoare la această temă. Potrivit lui Passera, măsurile "vor face obiectul unei semnificative dezbateri publice", informează Agerpres.

Intenţia guvernului italian este de a stabili o nouă strategie energetică naţională, pe baza unui proiect de lege care va fi prezentat în următoarele luni şi care va trebui să fie aprobat de Parlament, se arată într-un comunicat al executivul italian.

"Italia nu a mai pus la punct strategii energetice din anul 1988", a subliniat premierul Mario Monti, în cursul unei conferinţe de presă la finalul Consiliului de miniştri.

Acest proiect, de la care guvernul de tehnocraţi aşteaptă să determine o sporire a competitivităţii şi crearea de noi locuri de muncă, prevede "o evoluţie graduală dar semnificativă a sistemului energetic naţional".

Planul executivului italian prevede alocarea a 180 de miliarde de euro pentru investiţii, inclusiv private, în sectorul energetic tradiţional, dar şi în cel al energiilor regenerabile, în perioada 2013-2020.

Italia speră, în acest mod, să determine alinierea, la nivel european, a preţurilor tuturor surselor de energie (electricitate, gaz şi carburanţi), să reducă cheltuielile anuale pentru energie, să diminueze dependenţa energetică a Italiei, care importă energie din străinătate, şi să-şi îmbunătăţească de asemenea eficacitatea energetică.

Guvernul italian mai prevede reducerea cu circa 19 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Printre priorităţile Italiei mai figurează întărirea pieţei gazelor, sector în care ar dori să devină "unul dintre elementele centrale din sudul Europei", şi pe cea a energiei electrice, cu scopul de a se integra mai bine pe pieţele din Europa.

De asemenea, Italia urmăreşte să realizeze modernizarea sectorului rafinăriilor şi a reţelei de distribuire a carburanţilor, în sprijinul susţinerii producţiei naţionale de hidrocarburi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite