Guvernul italian adoptă măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Mario Monti a adoptat, luni seară, în Consiliul de Miniştri o serie de măsuri în vederea reducerii structurale a cheltuielilor publice prin identificarea 'risipei', cu scopul de a evita pe termen scurt o nouă majorare a TVA, transmite AFP.

"Nivelul total al reducerii cheltuielilor publice este 4,2 miliarde de euro, ce va servi pentru a evita majorarea TVA cu două puncte procentuale, prevăzută pentru luna octombrie", a declarat premierul Monti la finalul şedinţei de guvern care a durat circa şase ore.

Enrico Bondi, fost administrator extraordinar al societăţii agroalimentare aflate în faliment Parmalat, a fost numit comisar extraordinar pentru raţionalizarea cheltuielilor publice, cu misiunea de a stabili nivelul cheltuielilor din fiecare sector.

"Îi sunt recunoscător lui Bondi că a acceptat această sarcină dificilă. Am ales persoana cea mai respectată şi mai cunoscută în Italia pentru activitatea sa de chirurg al costurilor", a afirmat Monti.

Până la 31 mai, ministerele vor trebui să identifice sectoarele în care pot fi reduse cheltuielile. Monti va conduce personal un comitet interministerial ce va avea ca misiune să selecteze posturile care pot face obiectul reducerilor, scrie Agerpres.

Aceste măsuri sunt fructul unui raport al ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Piero Giarda, desemnat de Monti ca să demareze un "spending review" (revizuirea cheltuielilor publice), termen în engleză folosit de guvern.

Acest "spending review" mai urmăreşte îndeplinirea obiectivelor pe termen scurt prin identificarea a noi economii care să permită Italiei să atingă mai uşor tinţa de echilibru bugetar şi să evite o nouă majorare a TVA, prevăzută pentru luna octombrie.

Majorarea Taxei pe Valoare Adăugată cu două puncte la 23%, după o primă creştere de un punct la 21% în septembrie, a fost adoptată în decembrie în cadrul planului de austeritate, însă guvernul consideră în prezent că ar putea agrava recesiunea.

Afectată de austeritate, economia italiană a intrat în recesiune la sfârşitul lui 2011, iar guvernul de la Roma a făcut cunoscut, în urmă cu două săptămâni, că efectele acesteia vor fi mai puternice decât se anticipase şi a revizuit în scădere previziunile economice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite