Guvernul britanic încurajează victimele hoţilor să se apere, fără teama că ar comite o infracţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoața a intrat prin efracție. Foto Adevărul
Hoața a intrat prin efracție. Foto Adevărul

Guvernul britanic va consolida dreptul la autoapãrare în caz de furt prin efracţie, a anunţat, marţi, ministrul Justiţiei, Chris Grayling, insistând asupra faptului cã cetãţenii care atacã hoţii pentru a se proteja sunt "victime şi nu infractori", relateazã AFP.

"E dificil să ne închipuim cât de înspăimântător este sã te confrunţi cu un hoţ în miezul nopţii sau cât de înfricoşată poate fi o persoanã de ideea cã familia sa este în pericol", a declarat Grayling în cadrul conferinţei anuale a Partidului Conservator la Birmingham, în centrul Angliei.

"În toiul acţiunii, poţi fi adus în situaţia de a ataca un hoţ fãrã sã te gândeşti la nimic altceva decât la protejarea rudelor tale. Iar în prezent nu poţi fi sigur cã legea este de partea ta", a continuat el.

"Cred cã locatarii şi proprietarii care acţioneazã în mod onest şi din instinct pentru a se proteja sunt victime şi nu infractori. Ei trebuie trataţi ca atare", a avertizat el.

Guvernul britanic, condus de premierul conservator David Cameron, intenţioneazã sã schimbe legea pentru ca toate persoanele care atacã un hoţ sã nu fie urmãrite, cu excepţia cazului în care recursul la forţã este "scandalos şi disproporţionat".

Legea actualã arată cã folosirea forţei trebuie sã fie proporţionalã.

Parlamentul trebuie sã legifereze pe tema proiectului guvernamental, dar nicio datã nu a fost fixatã încã.

Întrebat de BBC, cu puţin înaintea discursului de marţi, ce va fi ilegal, Grayling a dat exemplul unei persoane care l-ar înjunghia mortal pe un hoţ deja inconştient dupã ce a fost lovit.

O organizaţie britanicã pentru apãrarea cetãţenilor, Liberty, a apreciat cã mãsurile anunţate de Guvern riscã "sã încurajeze execuţiile sumare".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite