Guantanamo, transferat în Europa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa vrea un răspuns european privind prizonierii din controversatul centru de detenţie american. Franţa vrea să ofere un cadou noului preşedinte Barack Obama, pentru debutul mandatului său - un răspuns concertat european, privind primirea de prizonieri de la Guantanamo în Europa.

Deşi preşedinţia franceză a Uniunii Europene îşi numără ultimele clipe, preşedintele Nicolas Sarkozy încearcă să îi convingă pe liderii europeni să accepte primirea de prizonieri de la Guantanamo în Europa.

Ca şi în cazul celorlalte propuneri din perioada preşedinţiei franceze a UE, Sarkozy doreşte şi la acest capitol un „răspuns concertat”, rezultat în urma unor „consultări” la nivel comunitar. Numai că mai multe ţări ale UE îşi exprimă rezerva faţă de propunerea în cauză.

Olanda şi Danemarca au anunţat deja că nu vor primi prizonieri, iar Suedia susţine că responsabilitatea deţinuţilor revine Statelor Unite.

În schimb, Portugalia spune că este dispusă să ajute noua administraţie americană în proiectul de închidere a centrului de la Guantanamo, prin primirea de prizonieri, cerând şi altor ţări europene să facă acest lucru.

La rândul său, Germania susţine că ar putea primi prizonieri de la Guantanamo, dar pune condiţia ca acţiunea să aibă loc după încheierea mandatului lui George W. Bush, la 20 ianuarie, şi în cadrul unei acţiuni concertate, alături de alte ţări europene.

Potrivit lui Thomas Steg, purtător de cuvânt al Guvernului german, Statele Unite nu pot pune condiţii pentru ce se va întâmpla cu aceşti prizonieri odată transferaţi în ţări europene.

Polonia respinge propunerea

Polonia, acuzată, alături de România, că ar fi acceptat zboruri secrete cu deţinuţi, organizate de americani – acuzaţie respinsă categoric de cele două guverne, nu îşi manifestă interesul pentru propunerea franceză.

Potrivit ministrului polonez de Externe Radoslaw Sikorski, Guantanamo „nu este în Polonia, ca în Europa occidentală, în centrul preocupărilor” autorităţilor de la Varşovia.

„Deţinuţi originari din ţări străine şi care vorbesc limbi exotice ar fi o provocare pentru sistemul  penitenciar polonez, motiv pentru care există destul de puţin entuziasm faţă de această iniţiativă”, spune Sikorski.

De cealaltă parte a Ecuatorului, Australia spune că ar putea accepta, la cererea SUA, primirea unor prizonieri de la Guantanamo, dar numai după o evaluare riguroasă, caz cu caz.

Destinat persoanelor suspectate de legături cu al-Qaida şi cu talibanii, în opinia Washingtonului, centrul de la Guantanamo a devenit simbolul exceselor „războiului împotriva terorismlui”, lansat de George W. Bush, după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Preşedintele ales Barack Obama a anunţat, în timpul campaniei prezidenţiale, că centrul în cauză va fi închis. Pe 18 decembrie, secretarul apărării Robert Gates, care îşi va păstra funcţia şi în noua administraţie, a cerut Pentagonului să pregătească un plan pentru închiderea Guantanamo.

Planul se va referi la condiţiile „necesare pentru închiderea centrului şi pentru scoaterea deţinuţilor din acest loc, asigurând în acelaşi timp protecţia poporului american, faţă de persoane periculoase”, a precizat purtătorul său de cuvânt, Geoff Morrell.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite