Gripa porcină traversează Atlanticul şi ajunge în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Periculosul virus a fost depistat, ieri, în sângele unui tânăr spaniol întors recent din Mexic. După ce s-a extins şi în Canada, epidemia de gripă porcină a ajuns şi pe bătrânul continent. Temerile autorităţilor sanitare mondiale referitoare la o pandemie sunt în creştere.

Ministrul spaniol al Sănătăţii, Trinidad Jimenez, a precizat că prima victimă europeană a virusului H1N1 (ce provoacă gripa porcină) este un tânăr de 23 de ani, care a fost spitalizat sâmbătă seară, la numai trei zile de la întoarcerea dintr-o vacanţă în Mexic.

Ieri, numărul cazurilor suspecte din Spania a crescut, ajungând la 20. În Marea Britanie, testele efectuate asupra unui stewart al companiei aeriene British Airways s-au dovedit negative, la fel ca şi diagnosticul pus în cele patru cazuri suspecte în Franţa. În schimb, cinci persoane au fost plasate sub observaţie în Danemarca, iar alte cinci în Elveţia.

Canada, la rândul său, a raportat primele şase cazuri de îmbolnăviri, fiind vorba de studenţi care au participat la un voiaj de studii în Mexico City.

Comisia Europeană a propus convocarea unei reuniuni extraordinare a miniştrilor Sănătăţii din statele UE pe tema ameninţării reprezentate de gripa porcină. Cel mai probabil, aceasta va avea loc joi, conform declaraţiilor lui Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Sănătate.

Stare de urgenţă sanitară în SUA

În Statele Unite, unde până în prezent s-au înregistrat 20 de cazuri de îmbolnăviri, a fost decretată starea de urgenţă sanitară. Autorităţile medicale au spus că oamenii trebuie să se aştepte la decese şi să se pregătească pentru situaţia în care se vor înregistra multe cazuri grave. „Suntem foarte îngrijoraţi, de aceea trebuie să luăm măsuri energice”, a declarat directorul Centrului american de control şi prevenire a bolilor.

Pe de altă parte, cotidianul britanic „The Independent” relatează că preşedintele american, Barack Obama, s-a întâlnit, la 16 aprilie, cu un arheolog mexican, posibil purtător al gripei porcine, Felipe Solis.

La acea dată, Solis i-a prezentat lui Obama Muzeul de antropologie din Mexico City, pe când liderul de la Casa Albă se afla într-o vizită oficială în Mexic. La puţin timp după această întâlnire, Solis a decedat din cauza unei boli asemănătoare gripei porcine.

Medicii au declarat că el a murit de pneumonie, dar ulterior au recunoscut că arheologul mexican „a avut simptome similare gripei porcine”. Deocamdată, Barack Obama nu a prezentat niciun semn al contractării maladiei, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Milioane de dolari pentru Mexic

Banca Mondială va împrumuta 25 de milioane de dolari statului mexican pentru a contracara efectele epidemiei de gripă porcină, a anunţat preşedintele instituţiei financiare internaţionale, Robert Zoellick.

De teama contractării virusului, locuitorii capitalei statului latino-american preferă să rămână în case, chiar dacă armata continuă să distribuie pe străzi măşti sanitare. Numărul cazurilor de îmbolnăviri de gripă porcină a depăşit pragul de 1.500, iar cel al morţilor a ajuns la 103.

Unii pierd, alţii câştigă

Bursele asiatice au scăzut, ieri, ca urmare a temerilor legate de izbucnirea unei pandemii şi de efectele unui astfel de scenariu asupra comerţului, transporturilor şi turismului. Spre exemplu, TUI Ag, o companie germană din domeniul turismului, şi-a suspendat deja, până la 6 mai, toate zborurile cu destinaţia Mexico City.

Pe de altă parte, epidemia de gripă porcină ar putea avantaja unele companii farmaceutice, întrucât va genera o creştere însemnată a cererii pentru medicamente şi vaccinuri antigripale.

Semnele îmbolnăvirii

Contactat de redactorii ziarului „Adevărul“, Prof. Dr. Adrian Streinu, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, a explicat simptomele gripei porcine: „Primul simptom care apare este febra de 39-40 de grade. Ea este însoţită de dureri musculare şi articulare. Pacientul poate avea secreţii apoase la nivelul nasului, iar la nivelul gâtului, prezintă o tuse seacă, supărătoare.

Dacă boala nu este depistată şi ea avansează, apar pneumonia edematoasă şi secreţiile purulente”.

Recomandările medicilor

image

Ministerul Sănătăţii din România recomandă populaţiei respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini, folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut, evitarea automedicaţiei şi a călătoriilor în Mexic şi SUA.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu, purtarea de mască pentru acoperirea gurii şi a nasului şi anunţarea imediată a medicului de familie.

Alternativa este prezentarea de urgenţă un spital de boli infecţioase. Pe site-ul instituţiei va fi realizată o pagină informativă despre gripa de origine porcină. 

În aeroporturi, toţi comandanţii de aeronave vor întreba pasagerii care circulă din zonele afectate de gripă porcină dacă au probleme de respiraţie sau febră. „În cazul în care se constată că cineva are această simptomatologie, se anunţă turnul de control, iar la aterizare persoana respectivă este dirijată către un filtru pe aeroport”, a precizat prof.dr. Streinu Cercel. În plus, oamenilor li se vor distribui fluturaşi cu manifestările bolii.

1.500 de bolnavi de gripă porcină sunt ţinuţi sub observaţie medicală în Mexic.

Crucea Roşie în alertă

Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunei Roşii se află în alertă la nivel mondial, calificând situaţia epidemiei de gripă porcină din Mexic şi riscul pandemic al acesteia drept„îngrijorătoare”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite