Greva din Franţa, primul test social pentru Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de francezi au ieşit în stradă sau au întrerupt munca ieri, în ziua supranumită „Joia neagră”, din cauza grevei naţionale declanşate la apelul celor mai importante sindicate

Sute de mii de francezi au ieşit în stradă sau au întrerupt munca ieri, în ziua supranumită „Joia neagră”, din cauza grevei naţionale declanşate la apelul celor mai importante sindicate din ţară.

Criza economică, nesiguranţa locurilor de muncă, veniturile în scădere, dar mai ales planul de relansare economică (care slăbeşte sistemul de ajutor social şi sectorul de stat) i-au scos pe francezi în stradă, protestul lor fiind cel mai mare de la venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy.

Cel puţin 200 de manifestaţii s-au desfăşurat pe teritoriul Hexagonului, iar la Paris mii de protestatari au plecat, ieri după-amiază, din Piaţa Bastiliei (simbol al revoltelor şi revendicărilor sociale), până în Piaţa Operei, conduşi de lideri sindicali.

Curse aeriene anulate

La mitinguri au participat profesori, muncitori din căile ferate, transportul urban, cel aerian, funcţionari bancari, angajaţi din industria automobilelor, judecători, ba chiar şi actori.

Aseară, numeroase reprezentaţii au fost amânate. La Paris, metroul şi transportul în suburbii au fost serios afectate. 10% din cursele de pe Aeroportul Roissy au fost anulate, ca şi 30% din cursele de pe Orly.

Cotidianul „Le Parisien” a scris însă că, potrivit unor sondaje, 70% din francezi susţin sau „simpatizează” acţiunile  greviştilor.

„Vă înţeleg dificultăţile, dar nu trebuie să oprim aplicarea reformelor”, a declarat acum două zile liderul de la Elysee. La rândul său, şeful Executivului francez, François Fillon, a spus că „rolul principal al unui guvern este de a ţine calea reformelor”.

După izbucnirea crizei financiare, în septembrie 2008, preşedintele francez a anunţat un plan de salvare în valoare de 360 de milioane de euro, socotit „ineficient” de către opoziţia de stânga şi de către principalele sindicate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite