Grecii au cârmit la stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii au cârmit la stânga
Grecii au cârmit la stânga

Pasok, partidul socialiştilor, a câştigat detaşat alegerile de duminică aplicând o înfrângere dură conservatorilor greci. Noua Democraţie, formaţiunea de dreapta a actualului premier Costas Caramanlis, a obţinut doar 33,4% din voturi, cel mai slab rezultat înregistrat de la înfiinţarea sa în 1974.

După numărarea a 87% din voturi, victoria socialiştilor, consideraţi favoriţii scrutinului de acum două zile, este clară, ei obţinând 43,9% din voturi. Acest procentaj asigură stângii o majoritate absolută în Parlamentul unicameral, cu 160 din totalul de 300 de locuri, faţă de numai 95 obţinute de conservatori. Potrivit analiştilor, dreapta a pierdut cel puţin o cincime din alegătorii din 2007, când a ieşit învingătoare.

Citiţi şi:



Duminică seara, sute de susţinători ai Pasok s-au adunat în faţa sediului formaţiunii conduse de viitorul premier Giorgios Papandreu, totodată preşedintele Internaţionalei Socialiste. Acesta le-a cerut grecilor „să întoarcă pagina” în privinţa dreptei lui Caramanlis, promiţând sprijin celor cu venituri mici, relansarea economiei şi eforturi susţinute pentru eradicarea corupţiei.

Demisie de onoare

La scurt timp după aflarea rezultatelor, premierul grec în exerciţiu, Costas Caramanlis, şi-a anunţat demisia de la conducerea partidului Noua Democraţie. Ales prim-ministru de două ori, în 2004 şi în 2007, el şi-a văzut popularitatea serios afectată după o serie de scandaluri de corupţie răsunătoare.

Cabinetul său a fost slăbit şi de revoltele stradale din decembrie 2008, declanşate de moartea unui adolescent (ucis accidental de un poliţist la Atena), precum şi de gestionarea defectuoasă a incendiilor ce au ameninţat capitala elenă în vara acestui an.

Zile grele pentru viitorul premier

Analiştii nu-i prezic liderului Pasok „nicio lună de miere” în fruntea viitorului cabinet de stânga, deşi acesta s-a inspirat, în timpul campaniei electorale, de la Barack Obama, formulând „un program pentru primele 100 de zile” ce include măsuri imediate pentru tonificarea economiei.

În vârstă de 57 de ani, al treilea membru al unei dinastii de stânga care a condus Grecia, Giorgios Papandreu are experienţa puterii, deoarece a ocupat, încă din anii ’80, o serie de portofolii ministeriale, printre care şi pe acela de şef al diplomaţiei elene.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite