Grecia riscă să rămână fără finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă renunţă la politicile de austeritate, aşa cum vrea stânga radicală, care încearcă să formeze un nou guvern, Grecia ar putea să rămână fără bani de la UE.

În timp ce Coaliţia stângii radicale vrea un guvern care să adopte o linie ce nu are nimic de-a face cu austeritatea, consilierii Guvernului în exerciţiu atrag atenţia că situaţia riscă să se agraveze.

„Există semne mari de întrebare în ceea ce priveşte plata" unei noi tranşe de împrumut, a declarat, la postul Skai Radio, Gikas Hardouvelis, consilier pe probleme economice al actualului premier Lucas Papademos.

„De ce ne-ar da bani" dacă Grecia se abate de la angajamentele sale, s-a întrebat acesta, în contextul în care la alegerile de la 6 mai electoratul a dat câştig de cauză formaţiunilor care s-au declarat împotriva austerităţii.

Totuşi, un purtător de cuvânt al comisarului european pentru Economie, Olli Rehn, a declarat că Atena va primi astăzi suma prevăzută, în valoare de 5,2 miliarde de euro, din care cea mai mare parte urmează să acopere arierate ale statului. „Plata va fi făcută pentru că a fost deja aprobată", a declarat acesta.

Însă, în perioada următoare, situaţia s-ar putea schimba. Jörg Asmussen, membru în boardul Băncii Centrale Europene, a lansat un avertisment la adresa politicienilor greci, scrie publicaţia germană „Handelsblatt". Dacă măsurile de austeritate vor fi abandonate, finanţarea se va opri. În joc sunt 130 de miliarde de euro.

Mai mulţi lideri germani, printre care preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, au atras atenţia că angajamentele trebuie respectate pentru continuarea finanţării.

Luni, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că aşteaptă formarea guvernului în Grecia pentru a decide cum acţionează pe viitor.

Politica lui Merkel, tot mai contestată

Între timp, politica de austeritate, de care Grecia nu mai vrea să audă, începe să-i dea mari bătăi de cap cancelarului german, Angela Merkel,  tocmai la ea în ţară.

Încurajaţi de victoria socialistului François Hollande la prezidenţialele din Franţa, social-democraţii din SPD, principalul partid de opoziţie, şi Verzii au cerut din nou revizuirea Tratatului fiscal european.

Aceştia au ameninţat că vor bloca ratificarea tratatului în Parlamentul german, în contextul în care coaliţia guvernamentală de la Berlin are nevoie şi de voturile opoziţiei pentru a obţine în Parlament majoritatea de două treimi necesară pentru ratificarea Tratatul fiscal european.

Scenarii privind falimentul

În contextul în care niciun oficial grec nu oferă, în mod public, informaţii despre rezervele financiare ale ţării, presa elenă avansează date la care ţara ar putea intra în faliment. Unele publicaţii vorbesc de sfârşitul lunii iunie, altele, de sfârşitul lui august.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite