Grecia are nevoie de o ştergere "masivã" a datoriei, potrivit unui fost membru al FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul grec a adoptat bugetul de austeritate pe 2013
Parlamentul grec a adoptat bugetul de austeritate pe 2013

Creditorii internaţionali ai Greciei trebuie sã consimtã cât mai curând posibil o ştergere "masivã" a datoriei pentru a umple golul de finanţare a ţãrii, a asigurat vineri pentru AFP Arvind Virmani, care şi-a pãrãsit funcţia de reprezentant al Indiei la FMI.

"Datoria Greciei nu este suportabilã fãrã o ştergere masivã a datoriei, specificatã în mod politicos cu termenul de restructurare, indiferent de reformele pe care guvernul grec le va aplica", a spus Virmani.

"În zona euro, statele cele mai solide au refuzat sã recunoascã aceastã realitate, chiar şi dupã ce FMI a început, poate un pic cam târziu, sã o admitã", a adãugat Virmani, care a fãcut parte din consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional între 2009 şi octombrie 2012.

Potrivit lui Virmani, revine ţãrilor europene ale cãror instituţii financiare au pãrãsit de urgenţã Grecia şi altor ţãri lovite de criza datoriei sã asigure "cea mai mare parte" a acestei ştergeri.

Grecia, care aşteaptã plata unei tranşe de ajutor vitale pentru finanţele ei, se confruntã cu o problemã dublã de finanţare şi cu datoria abisalã pe care creditorii sãi internaţionali (FMI, Uniunea Europeanã, Banca Centralã Europeanã) se luptã sã o soluţioneze.

Miniştrii de finanţe din zona euro ar putea anunţa cã au gãsit un teren comun de înţelegere la reuniunea lor de luni, chiar dacã Germania a declarat joi cã la un acord nu se va ajunge mai devreme de câteva sãptãmâni.

"Cu cât se amânã decizia, cu atât va fi costul mai mare pentru creditori şi populaþia greacã", a explicat Virmani, într-un email trimis AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite