Grecia acuză Turcia de pasivitate în problema imigranţilor ilegali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia a acuzat, miercuri, Turcia că dă dovadă de pasivitate în problema fluxului de imigranţi clandestini cu care se confruntă autorităţile elene şi care atrag criticile aspre ale partenerilor europeni din UE, începând cu Franţa, scrie AFP.

"Turcia, vecina noastră, nu a depus până în prezent niciun efort pentru a pune capăt fluxului de imigranţi ilegali", a deplâns ministrul grec al protecţiei cetăţenilor, Michalis Chrisochoidis, în cursul audierii în plenul unei comisii a Parlamentului European.

El a cerut Uniunii Europene să exercite presiuni asupra Turciei pentru ca aceasta să respecte acordurile de readmisie a imigranţilor ilegali veniţi de pe teritoriul său şi care au încercat să intre în spaţiul Schengen via Grecia. În zece ani, Turcia nu a acceptat să reprimească decât aproximativ 4.000 de persoane dintr-un total de zeci de mii, a afirmat el.

"Este vorba despre o problemă europeană", a menţionat demnitarul elen, adăugând că "nu-i putem integra pe toţi aceşti oameni".

Graniţa din Grecia şi Turcia reprezintă una dintre frontierele externe ale Schengen, iar permeabilitatea sa constituie unul dintre motivele pentru care şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, a ameninţat că ţara sa ar putea ieşi din spaţiul european de liberă circulaţie, informează Agerpres.

"Francezii nu mai vor o Europă ca o sită. Acesta este mesajul pe care l-am auzit', a afirmat, luni, Sarkozy, a doua zi după primul tur al prezidenţialelor, marcat de ascensiunea spectaculoasă a candidatei Frontului Naţional de extremă-dreapta, Marine Le Pen.

Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, urmează să apere această poziţie, joi, în cadrul unei reuniuni cu omologii săi din Uniunea Europeană, la Luxemburg

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite