Grecia a adoptat noile măsuri de austeritate / Noi violenţe la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a votat un set de măsuri de austeritate pentru a preveni un colaps economic. Reacţia sindicatelor nu a întârziat să apară, lângă clădirea Parlamentului adunându-se mii de protestatari. 

Votul este perceput ca fiind crucial în a ajuta Grecia să administreze ajutorul primit de la Europa, însă a stârnit o reacţie violentă din partea protestatarilor aflaţi în apropierea clădirii Parlamentului.

Un grup de tineri s-a desprins de mulţime şi a fost întâmpinat cu jeturi de gaz lacrimogen de poliţişti. Aceştia au început să arunce cu pietre după vot, potrivit The New York Times. În cea mai mare a timpului miile de oameni strânşi lângă clădirea Parlamentului şi-au arătat nemulţumirea într-o manieră destul de calmă în comparaţie cu ziua precedentă.

Grecia a fost asaltată de cele mai grave proteste miercuri. Trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 40 au fost rănite.

70 de persoane au fost arestate miercuri în timpul violenţelor. Dintre acestea, 25 au fost reţinute pentru ultraj şi vandalism, trei pentru furt din magazine, zece pentru că au ocupat o clădire în districtul Exarchia, care a fost de multe ori în ultimii ani scena unor violenţe.

"După violenţele care au făcut trei morţi miercuri în timpul unei manifestaţii contra măsurilor de austeritate, Grecia este la marginea prăpastiei" , a declarat preşedintele grec Carolos Papoulias.

Legiuitorii greci au aprobat măsurile de austeritate drastice pentru a asigura împrumutul de 110 miliarde de euro. Măsurile de austeritate presupun reducerea pensiilor şi a salariilor bugetarilor şi creşterea taxelor, potrivit Associated Press.

Împrumutul acordat Greciei ţinteşte izolarea crizei pentru a nu afecta alte ţări cu situaţii economice vulnerabile, cum ar fi Spania şi Portugalia. Banii provin de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi alte guverne europene care au aderat la moneda europeană, mai scrie AP.

Partidele de opoziţe se opun vehement măsurilor adoptate, considerând că guvernul impune măsuri mult prea drastice pentru populaţie.

"Cantitatea de medicament administrată este pe punctul de a omorî pacientul", a declarat liderul conservator al Opoziţiei Antonis Samaras.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite