Grecia stârneşte furia Germaniei cu acuzele de nazism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Theodoros Pangalos a acuzat Germania că nu a recompensat Grecia, după ce a devasta ţara sub ocupaţia nazistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Ei (naziştii) au furat aurul ce era în Banca Greciei şi nu l-au mai returnat. Nu spun că ar trebui să-i înapoieze, dar măcar să spună <mulţumesc>. Nu ar trebui să se plângă atât de mult de furat şi să nu fie specifici în legătură cu relaţiile economice", a declarat Pangalos pentru BBC.

Germania a respins acuzaţiile despre care a zis că "nu sunt de ajutor Greciei", purtătorul de cuvânt al ministrului german de Externe declarând: "O discuţie despre trecut nu este deloc de ajutor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Europa de astăzi".

În 1960, Germania a plătit Atenei 115 milioane de mărci germane, în compensaţie pentru cei patru ani de ocupaţie în timpul căreia 300.000 de geci şi-au pierdut viaţa.

De la anunţul că deficitul bugetar al Greciei este de patru ori mai mare decât limita impusă de zona euro, Germania a fost cel mai mare critic la adresa Greciei.

Măsurile prin care Atena speră să reducă deficitul bugetar şi datoria publică se referă la îngheţarea salariilor bugetarilor, creşterea vârstei de pensionare şi majorarea taxelor. Protestele faţă de măsurile de austeritate nu au întârziat să apară, Grecia fiind paralizată de o grevă generală naţională, mii de muncitori din domeniul transporturilor ieşind în stradă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite