Grecia solicită un ajutor de 45 de miliarde de euro de la UE şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec, George Papandreou, trebuie să prezinte un plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar
Premierul grec, George Papandreou, trebuie să prezinte un plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar

Grecia a cerut vineri activarea mecanismului de ajutor în valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a declarat premierul elen, George Papandreou.

Aflată pe muchia falimentului, Grecia a solicitat oficial, vineri, un ajutor financiar de 56 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană şi FMI.

Primul-ministru George Papandreou a făcut această cerere vineri dimineaţă. Mutarea disperată, care poate închide ţara în noi runde de austeritate ce ar agrava tulburările sociale, a venit din cauza faptului că investitorii şi-au pierdut încrederea în acurateţea raportului financiar din partea naţiunii elene şi lipsa de capital ar putea să compromită sistemul bancar grecesc.

"Activarea mecanismului este o necesitate naţională şi de aceea am cerut ministrului de Finanţe să ia toate măsurile necesare", a declarat Papandreou.

Programul de sprijin financiar stabilit de membrii Uniunii şi FMI presupune acordarea de împrumuturi cu dobândă redusă, de aproximativ 5%.

Autorităţile elene au iniţiat miercuri discuţii cu experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene asupra detaliilor tehnice pentru accesarea mecanismului de ajutor, pentru a scoate statul dintr-o criză financiară fără precedent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite