„Grecia s-a schimbat în rău după aderarea la UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un participant la proteste explică motivele reale pentru care grecii au ieşit în stradă. Moartea adolescentului ucis de poliţie a fost doar scânteia care a aprins revolta. Corupţia politicienilor şi sărăcia sunt adevăratele cauze ale protestelor.

Uciderea adolescentului de 15 ani Aleksis Grigoropoulos a fost picătura care a umplut paharul problemelor din Grecia. După incidentele în urma cărora Aleksis a fost ucis, colegii săi de şcoală au vrut să protesteze faţă de acţiunea poliţiei, pentru că este de notorietate că poliţia din Grecia este foarte violentă şi nu respectă drepturile omului.

Situaţia a scăpat treptat de sub control, iar încet-încet, totul s-a transformat aproape într-un război în întreaga ţară: tineri, studenţi, profesori, părinţi, toţi au ieşit în stradă şi au protestat faţă de intervenţia în forţă a poliţiei, dar şi faţă de Guvernul de la Atena.

Haosul a pus stăpânire pe marile oraşe, iar acolo unde este haos, este şi anarhie. Lucrurile s-au înrăutăţit în momentul în care grupuri de tineri au început să arunce cu pietre sau să spargă geamuri, iar oamenii săraci au profitat de ocazie şi au furat haine, pantofi sau calculatoare din magazinele incendiate.

Şi dreapta, şi stânga sunt vinovate

Oamenii au început să iasă masiv în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Guvernul lui Costas Karamanlis. Demisia premierului conservator nu va rezolva problemele grecilor, la fel dacă ar veni la putere socialistul George Papandreou.

Acesta şi partidul său s-au aflat la guvernare timp de aproape 20 de ani şi situaţia era cam la fel. Nemulţumirile s-au accentuat acum pentru că grecii lucrează pentru numai 600 de euro pe lună, iar preţurile au explodat, în special după trecerea la moneda europeană. În plus, tot mai multe scandaluri financiare au fost dezvăluite luna aceasta.

Presa din Grecia a acordat spaţii largi afacerilor imobiliare dintre statul grec şi bogata mănăstire Vatopedi, de pe Muntele Athos, în urma căreia doi miniştri din Guvernul Karamanlis au fost demişi.

Un scandal similar este acum în atenţia jurnaliştilor de la Atena, care au relatat despre sprijinul primit de mănăstirea Toplou din Creta pentru a câştiga un proces în faţa statului grec în vederea recuperării a 2.600 de hectare de teren.

Grosul manifestanţilor nu sunt anarhiştii

Grecia nu mai este cum era înainte de aderarea la UE. S-a schimbat în rău. Presa a scris că toţi banii de la Bruxelles au intrat în conturile anumitor politicieni.

Grupurile de tineri care au provocat distrugeri sunt anarhişti, în mintea cărora incendierea unui McDonald‘s înseamnă arderea unui simbol american.

Au atacat bănci din Atena şi Salonic, pentru că ei cred că băncile le fură banii oamenilor.

„Rambo”, un poliţist violent

Uciderea lui Aleksis de către un poliţist cunoscut sub numele de „Rambo” şi declaraţiile avocatului acestui poliţist, Aleksis Kougias, care susţine că băiatul era turbulent şi că a fost de fapt ucis de un glonţ rătăcit, sunt deplasate.

Poliţistul a tras în aer, însă glonţul l-a lovit în inimă după ce a ricoşat dintr-un balcon.

Mai trebuie spus că intervenţiile periculoase ale forţelor de ordine nu s-au oprit după moartea lui Aleksis: unii poliţişti au continuat să tragă focuri de avertisment în aer în timpul manifestaţiilor ample care au avut loc la Atena şi Salonic.

În acelaşi timp, din cauza gazelor lacrimogene folosite la Atena, oameni în vârstă au ajuns la spital, iar alţii au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din centrul capitalei, pentru că nu puteau respira nici în propriile case.

Protestele continuă

La mai bine de o săptămână de la primele manifestaţii, grecii continuă să iasă masiv în stradă. Mai mult de o mie de tineri au protestat la Atena, sub supravegherea unui impresionant cordon de forţe de ordine, susţinut de circa zece tancuri.

Alte trei manifestaţii ale liceenilor au fost organizate tot ieri, marile artere ale capitalei fiind blocate. Unul dintre proteste a dus la incidente între poliţie şi tineri.

Acţiuni au avut loc şi în provincie, în special lângă Salonic, unde tineri au ocupat clădirea Primăriei, în timp ce în Ioannina şi pe insula Lesbos au fost ocupate studiourile posturilor de radio publice locale. În acest context, profesioniştii din turismul grec încercă să evalueze eventualele consecinţe ale violenţelor care au afectat ţara în ultimele zece zile.

”Din fericire, nu suntem nici Austria, nici Elveţia, ţări ale vacanţelor de iarnă, iar dacă se liniştesc lucrurile, sectorul nu va suferi prea mult”, a declarat pentru AFP preşedinta Asociaţiei elene a agenţiilor de voiaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite