Grecia, paralizată de grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul violenţelor urbane, sindicatele contestă politica de austeritate a Guvernului. Premierul Karamanlis nu cedează la presiunea străzii. Într-un climat exploziv, Grecia s-a confruntat ieri cu o grevă generală şi noi violenţe, în cea de-a cincea zi de revolte, care au adus ţara în pragul unei profunde crize politice şi sociale.

În ciuda apelurilor la calm lansate de premierul conservator Costas Karamanlis, violenţele urbane declanşate după uciderea unui tânăr de 15 ani de către un poliţist iau amploare de la o zi la alta.

Grupuri de tineri au atacat şi ieri forţele de ordine la Atena şi Salonic, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene la „tirurile“ cu cocktailuri Molotov, pietre, bucăţi de lemn şi sticle de plastic.

Incidentele au avut loc în condiţiile în care aproximativ 10.000 de persoane s-au reunit în Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului din Atena, la apelul celor mai mari două sindicate din Grecia, care au decretat o grevă generală, pentru a protesta faţă de politica de austeritate a Guvernului de dreapta al lui Costas Karamanlis.

Protestul a dat peste cap traficul aerian intern şi internaţional, precum şi transportul public din Atena, unde băncile şi şcolile au fost închise, iar spitalele au asigurat doar serviciile de urgenţă.

Sindicatele cer „fonduri pentru cetăţeni, şi nu pentru bancheri“ şi critică privatizările efectuate în prezent, bugetul de austeritate pentru salarii, înăsprirea fiscală şi reforma pensiilor.

„Am ieşit în stradă pentru că avem nevoie de o schimbare economică, politică şi socială“, le-a declarat jurnaliştilor de la Reuters Odysseas Korakidis, un tânăr în vârstă de 25 de ani.

Poliţia, la capătul puterilor

Între timp, criza politică ia amploare, iar guvernul conservator, condus de Costas Karamanlis, este din ce în ce mai presat să demisioneze.

Premierul grec, care i-a numit pe protestatari inamici ai democraţiei, nu pare însă dispus să cedeze la presiunea străzii. Mai mult, Karamanlis îşi respectă cu stricteţe agenda, astfel că azi va fi prezent la Consiliul European de la Bruxelles.

Între timp, presa de la Atena menţionează că, după cinci zile de confruntări cu grupurile de anarhişti, forţele de ordine sunt la capătul puterilor. „Poliţia fără plan de acţiune“, „Poliţia în ruine“, „Statul a depus armele“ sunt doar câteva dintre titlurile ziarelor, atât de dreapta, cât şi de stânga, ce încearcă să explice şocanta inerţie afişată de forţele de ordine.

„Nu facem altceva decât să executăm ordinele, politicienii sunt cei care îşi asumă responsabilitatea, dar lumea s-a săturat“, a declarat Christos Photopoulos, preşedintele Federaţiei panelenice a angajaţilor din poliţie, citat de AFP.

Între timp, revoltele din Grecia continuă să se extindă peste graniţele ţării. Circa 10 manifestanţi turci au aruncat cu vopsea roşie pe faţada clădirii Consulatului grec din Istanbul, iar aproape 50 de studenţi au manifestat în faţa Consulatului Greciei din Napoli şi alţii au ocupat pentru scurt timp Institutul grec din Veneţia.

Ajutoare pentru comercianţii atacaţi

Între timp, autorităţile elene au luat o serie de măsuri pentru a ajuta comercianţii care au suferit pagube importante în urma valului de violenţe fără precedent care a cuprins Grecia. Primăria din Atena a hotărât să scutească de taxe, pentru un an, persoanele afectate de violenţele urbane din ultimele zile.

Şi principala bancă din ţară, Banca Naţională a Greciei, a anunţat că îi susţine pe comercianţii care au avut de suferit, oferindu-le un moratoriu pe o perioadă de un an privind recuperarea datoriilor şi propunându-le credite avantajoase pentru repararea magazinelor şi refacerea stocurilor.

După cinci zile de violenţe, responsabilii greci au estimat valoarea pagubelor la peste 50 milioane de euro. Primarul Atenei, Nikitas Kaklamanis, a declarat că 360 de magazine şi două chioşcuri au fost distruse parţial sau total în centrul capitalei.

Alţi români arestaţi la furat

Patru români au fost arestaţi, marţi, la Atena, aceştia ridicând la şase numărul total al persoanelor cu cetăţenie română arestate în Grecia în contextul violenţelor din această ţară, informează Ministerul roman de Externe. Cei patru au fost arestaţi la Atena sub acuzaţia de furt.

Asemenea altor doi români arestaţi la Salonic, şi aceştia au fost prinşi în timp ce se aflau în magazine devastate. Ei urmau să fie deferiţi justiţiei şi judecaţi în regim de urgenţă. Justiţia elenă a decis, ieri, în cazul celor doi români arestaţi la Salonic că aceştia vor fi judecaţi în stare de libertate.

Aceştia au fost prinşi de poliţie într-un magazin vandalizat în timp ce probau haine. Autorităţile de la Atena au mai anunţat că 25 de străini, în special imigranţi, se află printre persoanele reţinute.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite