Opoziţia din Grecia vrea alegeri anticipate, nu referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonis Samaras, liderul opoziţiei conservatoare din Grecia
Antonis Samaras, liderul opoziţiei conservatoare din Grecia

Opoziţia din Grecia critică decizia premierului Giorgios Papandreu care vrea să organizeze un referendum, la care cetăţenii să spună dacă vor sau nu să fie aplicat planul european de restructurare a datoriilor statului elen. Opoziţia cere organizarea urgentă de alegeri anticipate.

Conservatorii, aflaţi în opoziţie în Grecia, cer organizarea de alegeri anticipate în locul referendumului anunţat de premierul Giorgios Papandreu. ,,Alegerile sunt o necesitate acum în Grecia", a declarat liderul conservatorilor greci, Antonis Samaras, după o întrevedere cu preşedintele ţării, Karolos Papoulias.

Statutul de membru UE al Greciei, în pericol

Politicianul a declarat că referndumul privind planul European de ajutorare a Greciei, înglodate în datorii, pune în pericol statutul de membru UE al statului elen. Liderul opoziţiei a asigurat că partidul conservator va împiedica astfel de „experimente oportuniste" precum referendumul.

Pleacă din partid

Un membru al partidului socialist, Milena Apostolaki, a anunţat că părăseşte PASOK din cauza referendumului anunţat de premierul Papandreu. Plecarea lui Apostolaki pune în pericol majoritatea parlamentară de care beneficiază Guvernul socialist. Astfel, premierul rămâne doar cu 152 de voturi din 300, riscant în condiţiile în care Papandreu se supune unui vot de încredere în Parlament.

Merkel şi Sarkozy, un telefon de criză

Anunţul făcut de premierul Papandreu luni seara a stârnit nemulţumirea Germaniei şi Franţei pentru că lasă impresia că Atena încearcă să scape din înţelegerea încheiată.
Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy vor avea în cursul după-amiezii de marţi o discuţie telefonică privind decizia Guvernului grec de a supune ajutorarea Greciei prin restructurarea datoriei şi creşterea fondului European de urgenţă unui vot popular.

Bruxelles-ul nu a fost informat oficial

Comisia Europeană nu a fost informată oficial de Atena în legătură cu referendumul. În momentul în care Grecia va îl va notifica, Executivul comunitar îşi va face cunoscută poziţia printr-un comunicat de presă.
„Ceea ce ne blochează este că Grecia nu ne-a informat formal. Până avem, de exemplu, o scrisoare sau ceva asemănător de la premierul elen", a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite