Filipos Petsalnikos ar putea fi premierul Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filipos Petsalnikos, noul premier grec
Filipos Petsalnikos, noul premier grec

Socialiştii şi opoziţia conservatoare au decis ca Filipos Petsalnikos (socialist), preşedintele Parlamentului de la Atena, să fie noul premier al guvernului de tranziţie din Grecia, transmite Reuters, citând surse de la Atena.

Filipos Petsalnikos (61 de ani) s-a născut într-o familie de fermieri greci. A studiat dreptul la Universitatea Aristotel din salonic şi la Universitatea Bonn, din Germania. În timpul dictaturii militare din Grecia a făcut parte dintr-o mişcare de rezistenţă înfiinţată în Germania.

Avocat de meserie, însurat cu o nemţoaică

S-a căsătorit cu o germană cu care are şi trei copii. În 1974, a devenit alături de Andreas Papandreu (tatăl premierului demisionar Giorgios Papandreu) unul din fondatorii mişcării socialiste Pasok.

Mai multe funcţii în guvernul de la Atena

La întoarcerea în ţara natală a practicat avocatura la Atena. Din 1984 până în 1985 a fost secretar de stat în ministerul Educaţiei al Greciei, iar apoi a intrat în Parlament. A ocupat mai multe funcţii în guvernul de la Atena, printre care şi ministru pentru Educaţie şi Religie.

La 15 octombrie 2009, după ce Pasok a câştigat alegerile legislative a devenit preşedinte al Parlamentului de la Atena.

UPDATE 18.20 Papandreu urează succes noului guvern

„Vreau să urez succes noului premier şi desigur noului Executiv. Îi voi susţine pe noii miniştri cu toată puterea", a declarat premierul demisonar, Girogios Papandreu într-un discurs în faţa naţiunii. El nu a menţionat numele noului premier.

UPDATE 18.12 Premierul Papandreu a demisionat oficial

Premierul Giorgios Papandreu a anunţat că şi-a dat demisia pentru a face loc noului premier. El şi-a încheiat discursul fără să rostească numele noului premier de la Atena. Surse din partidul socialist şi din rândul conservatorilor au declarat pentru Reuters că noul şef al Guvernului de tranziţie grec este Filipos Petsalnikos, preşedintele Parlamentului grec şi membru al PASOK., va fi noul premier al guvernului de 1oo de zile din Grecia, au declarat surse oficiale pentru Reuters.

UPDATE 18.08 Papandreu vorbeşte despre noul guvern

Premierul Giorgios Papandreu a anunţat în urmă cu câteva minute că, în ciuda divergenţelor, socialiştii şi opoziţia conservatoare vor forma unui nou Guvern, care va implementa programul austeritate cerut de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană. El a mai asigurat că Executivul de la Atena va face toate eforturile ca ţara să rămână în zona euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite