Catharsisul dramei politice de la Atena se lasă aşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocieri politice nesfârşite, la Atena
Negocieri politice nesfârşite, la Atena

A fost vorba de luni, apoi de ziua de marţi. Miercuri la primele ore ale după-amiezii, la Atena, numele noului premier care trebuie să salveze Grecia de la faliment, tot nu se cunoaştea. Negocierile politice de la Atena pentru formarea guvernului de 100 de zile, începute duminică, sunt un fel de dramă al cărei sfârşit încă se lasă aşteptat.

Miercuri dimineaţă mulţi greci credeau că au un premier. Unul dintre cotidienele de la Atena chiar titra ,,Habemus Papademus" (Avem Papademus) amintind de formula folosită la alegerea papei.

Favoritul pentru preluarea funcţiei de şef al Executivului de tranziţie, fostul vicepreşedinte al BCE, Lucas Papademos venit cu avionul direct din SUA, unde predă la Harvard, i-a nemulţumit pe politicienii din Atena punând prea multe condiţii.

Habemus Papademos? Nu încă.

,,Candidatura lui Papademos s-a lovit de probleme şi în rândul partidului la putere (socialiştii) şi în rândul opoziţiei conservatoare", a declarat un oficial elen pentru Reuters.

Potrivit presei de la Atena cel mai vehement oponent al lui Papademos este chiar ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, nemulţumit că economistul şi-a exprimat intenţa să schimbe şi echipa de la Finanţe.

Opoziţia dezbinată

Liderul opoziţiei conservatoare, Antonis Samaras  Foto: AFP

Surse din rândul conservatorilor şi al socialiştilor au avansat o serie de nume pentru viitorul premier. Au adâncit haosul politic de la Atena informaţiile că liderul ,,Noua Democraţie" (conservatori) este criticat în propriul partid pentru că a abidcat de la poziţia fermă de a nu accepta noi măsuri de austeritate. Liderii europeni şi economiştii au dat semne că-şi pierd răbdarea cu grecii care accentuează criza economică prin nesfârşitele lor negiocieri politice nocturne.

Politica o povară pentru sistemul bancare

Într-o rară apariţie publică, guvernatorul Băncii Greciei, Giorgios Provopulos, a făcut apelm la liderii politici să formeze de urgenţă guvernul. În caz contrar a avertizat el, rămânerea Greciei în zona euro este sub semnul întrebării. „Instabilitatea politică a contribuit la presiunea asupra economiei şi sistemului bancar elen", a declarat Provopulos. ,,Orice amânare în formarea unui guvern riscă să dăuneze şi mai mult credibilitatea ţării", a atras atenţia guverantorul Băncii Naţionale Elene. Ieri, premierul Giorgios Papandreu l-a informat telefonic pe preşedintele Nicolas Sarkozy despre situaţia negocierilor pentru un nou Executiv.

Merkel: Avem nevoie de mai mult decât declaraţii de intenţie

Angela Merkel a dat şi ea ieri semne de nelinişte. ,,Este nevoie de mai mult decât declaraţii de intenţie", a declarat cancelarul german. „Europa este în criză. Este timpul ca lucrurile să se schimbe. Lumea nu aşteaptă după Europa", a adăugat ea amintind că Tratatul European trebuie modificat, ca bugetele naţionale să nu mai scape dde sub control. Sarkozy şi Merkel, au avertizat Grecia, că atâta vreme cât la Atena se menţine incertitudinea politică, nu va fi blocată următoarea tranşă de bani.

Spirala lui Lagarde

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a avertizat miercuri la Beijing că „economia mondială a intrat într-o fază periculoasă şi nesigură" şi că există „riscul unei spirale de instabilitate financiară mondială".

Scenarii germane pentru Grecia

În lipsa unui guvern de tranziţie la Atena, presa germană continuă să avanseze trei scenarii pentru Grecia cu sau fără guvern. Primul dintre ele este ,,catharsis". Asta înseamnă că Grecia va renunţa la moneda unică, iar zona euro se va destrăma.  Cel de-al doilea scenariu, ,,politeia" înseamnă că politicul va învinge pieţe, iar criza datoriilor se va rezolva prin inflaţie (tipărire de bani).  Cel de-al treilea scenariu este continuarea „odiseei". Grecia va intra în faliment, iar zona euro îşi va continua existenţa cu suişuri şi coborâşuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite