Socialiştii şi conservatorii greci îl vor premier pe Papademos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucas Papademos, cel mai probabil, viitorul premier al Greciei    Foto: AFP
Lucas Papademos, cel mai probabil, viitorul premier al Greciei Foto: AFP

Liderii politici ai partidului socialist şi ai conservatorilor din opoziţie discută ultimele detalii privind numirea lui Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al BCE, în funcţia de premier al Greciei, relatează Reuters.

După mai multe runde de negocieri socialiştii de la Pasok şi conservatorii de la Noua Democraţie din Grecia s-au înţeles asupra numirii lui Lucas Papademos în funcţia de premier, au declarat surse din rândul socialiştilor pentru Reuters.

Ultimele detalii

,,Negocierile s-au încheiat cu o concluzie:Papademos va fi noul premier", a declarat aceeaşi sursă. ,,Acum se discută ultimele detalii", a mai declarat aceasta.

A pus condiţii

În cursul după-amiezii de marţi presa de la Atena susţinea că fostul vicepreşedinte al BCE, economist apreciat, nu mai este în cărţi pentru şefia guvernului de tranziţie de la Atena pentru că ar fi pus prea multe condiţii pentru preluarea funcţiei.

Papademos ar fi cerut prelungirea mandatului Executivului său şi după 19 februarie, când au loc alegeri anticipate şi ar fi refuzat un guvern format exclusiv din tehnocraţi. În vârstă de 64 de ani, Papademos a fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene în perioada 2002-2010, fiind cunoscut în lumea financiară şi academică drept un economist talentat. El a făcut studii doctorale în SUA, unde, o vreme, a şi fost profesor universitar.

A coordonat adoptarea euro, în Grecia

Coleg în partidul socialist (Pasok) cu premierul demisionar Giorgios Papandreu, Papademos este cel care a supervizat tranziţia Greciei de la drahmă la euro, din poziţia de guvernator al Băncii Greciei 1994-2002.

Trei luni de sacrificiu

Fost consilierul pe probleme financiare al plui Papandreu, Papademos este apreciat şi de liderul partidului de opoziţie, Antonis Samaras. El va trebui să conducă un guvern de coaliţie (Pasok - Noua Democraţie) până la alegerile anticipate pe care socialiştii şi conservatorii le-au fixat la 19 februarie 2012. Papademos va trebui să aplice rapid noile măsuri de austeritate cerute de Troika UE, FMI şi BCE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite