Grecia: Premierul şi patronatul cer zonei euro să contribuie la relansarea economică a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza din zona euro ameninţă întreaga economie mondială
Criza din zona euro ameninţă întreaga economie mondială

Premierul grec interimar, Panayotis Pikramenos, a cerut zonei euro să ajute Grecia să iasă din criză acţionând în favoarea creşterii economice, într-un discurs ţinut în faţa adunării generale a asociaţiei patronatului elen, SEV, al cărei lider a lansat un apel similar, transmite AFP.

"Atât Grecia, cât şi Europa ar fi putut face mai bine" faţă crizei datoriei, a afirmat Pikramenos, aflat la conducerea guvernului în perspectiva alegerilor de la 17 iunie.

Subliniind că Atena trebuie să-şi îndeplinească partea sa de obligaţii, el a considerat "necesar ca zona euro să facă gesturi curajoase în vederea unei reale unificări economice, punând pe primul plan creşterea economică, în afara însănătoşirii bugetare", informează Agerpres.

"Numai în acest mod Europa se va consolida", a adăugat el.

Premierul interimar s-a făcut astfel ecoul consensului din rândul clasei politice elene cu privire la renegocierea condiţiilor de austeritate impuse ţării de UE şi FMI.

Înaintea alegerilor, pentru care dreapta şi stânga radicală pornesc de la egalitate, potrivit sondajelor, partenerii şi creditorii Greciei au avertizat împotriva oricărei renunţări la angajamentele asumate de Atena, condiţie pentru menţinerea sub perfuzie financiară până la termenul stabilit, în 2014.

Alegerile legislative anticipate au fost declanşate de absenţa unei majorităţi guvernamentale, după parlamentarele de la 6 mai, dominate de respingerea politicii de austeritate.

Reales la conducerea SEV, liderul patronatului grec, Dimitris Daskalopoulos, a pledat şi el în favoarea unei renegocieri cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, deoarece "cu votul lor, de la 6 mai, cetăţenii au făcut să devină absolut nelegitim memorandumul "programul de austeritate convenit cu creditorii internaţionali".

El a apreciat că aceasta nu pune sub semnul întrebării apartenenţa Greciei la zona euro, apreciind că electoratul din ţara sa a "depăşit această dilemă"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite