Grecia: Premierul Antonis Samaras s-a angajat faţă de liderii europeni să accelereze privatizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul grec Antonis Samaras s-a angajat să accelereze reformele cerute de creditorii internaţionali, având ca prioritate privatizările, într-o scrisoare transmisă joi liderilor europeni reuniţi la Bruxelles.

"Voi accelera implementarea programului, punând accent pe agenda de privatizări", s-a angajat Samaras în această scrisoare livrată de preşedintele grec Carolos Papoulias, care îl înlocuieşte la Consiliul European de la Bruxelles. Samaras se află în perioada de recuperare după o operaţie la ochi.

El cere în schimb "o serie de modificări" la programul de austeritate, "pentru a controla şomajul fără precedent din Grecia şi pentru a opri recesiunea devastatoare de care suferă ţara de cinci ani", conform scrisorii obţinute de AFP şi citate de Agerpres.

"Aceste modificări vor fi de asemenea necesare pentru a atinge obiectivele programului", se arată în scrisoare.

Fondul de exploatare a patrimoniului statului, o agenţie creată la cererea creditorilor internaţionali - UE şi FMI -, a fost însărcinat cu aplicarea unui program de vânzări de active publice în valoare de 19,5 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2015 pentru a ajuta Grecia să iasă din criză.

Comisia Europeană a deplâns însă întârzierea aplicării acestui program. Numai trei miliarde de cesiuni de active au fost realizate, conform informaţiilor oferite de Bruxelles.

O misiune a troicăi UE-BCE-FMI se va afla în Grecia săptămâna viitoare, de la 3 la 12 iulie, pentru a evalua bilanţul punerii în aplicare a reformelor impuse Atenei.

Samaras nu a oferit mai multe informaţii privind cererea de modificare a programului de austeritate. Guvernul a cerut însă deja o amânare cu doi ani, până în 2016, a obiectivelor de redresare a finanţelor publice, precum şi eliminarea sau îngheţarea mai multor măsuri ale memorandumului, cum ar fi o reducere cu 150.000 de numărului de funcţionari până în 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite