Va „supravieţui" premierul Papandreu votului de încredere din Parlament?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Papandreu
George Papandreu

Premierul grec, George Papandreou, se confruntă astăzi cu un vot de încredere crucial în Parlament, al cărui rezultat este pe muchie de cuţit.

Liderul opoziţiei de dreapta Antonis Samaras a cerut demisia premierului socialist George Papandreu şi organizarea de alegeri anticipate, ceea ce aruncă în aer planurile privind un guvern de uniune naţională.

„I-am cerut lui Papandreou să demisioneze şi să meargă spre formarea unui Guvern temporar de tranziţie (...) pentru a avansa către alegeri (anticipate)", a declarat Samaras în cursul unei dezbateri parlamentare privind votul de încredere asupra Guvernului socialist care va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Samaras l-a acuzat pe Papandreu că „practică şantajul, minte şi se agaţă de scaunul său" de la putere.„I-am cerut demisia lui Papandreu, pentru a facilita evoluţiile politice şi a da putere poporului să continue, dar nu demisionează", a declarat Samaras, după care a părăsit, împreună cu deputaţii săi, sala de şedinţe a Parlamentului.

Premierul Ppandreu afirmase că susţinerea opoziţiei ar permite renunţarea la planul controversat de a organiza un referendum privind acceptarea de către Grecia a ajutorului european.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Noua Democraţie urmează să participe vineri la un vot de încredere, pentru a vota împotriva Guvernului Papandreu.
Făcând un pas în încercarea de a scoate ţara din criza politică în care a intrat după ce Papanderou a anunţat un proiect de referendum, Samaras a propus joi după-amiază formarea unui Guvern de tranziţie.

Însă Papandreou a calificat orice proiect de organizare de alegeri anticipate drept „catastrofal" pentru ţară şi pentru menţinerea sa în zona euro.
Potrivit sondajelor, niciun partid nu va obţine majoritatea, iar ţara riscă să fie de neguvernat şi instabilă, o situaţie mai rea decât situaţia actuală.

Majoritate extrem de fragilă

Ministrul Finanţelor Evangelos Venizelos a revenit la tribună şi a deplâns ieşirea dreptei din sala de şedinţe a Parlamentului, dar şi faptul că propunerea dreptei „vizează doar o durată scurtă", în contextul în care creditorii străini ai ţării au primit-o favorabil.

Între timp, reuniunea grupului parlamentar socialist convocată de Papandreou a fost întreruptă, iar mai multe voci din Partidul Socialist Grec (Pasok) i-au cerut premierului formarea unui Guvern de uniune naţională şi au ameninţat că nu îi vor acorda un vot de încredere vineri.

Cifrele din parlamentul grec arată vulnerabilitatea lui Papandreu. Partidul său Socialist de guvernare are o majoritate extrem de slabă: 152 din 300 demandate, iar câţiva dintre parlamentarii socialişti au arătat că vor refuza să-l susţină la votul de încredere.
Totuşi, potrivit corespondenţilor de la Atena, aceştia s-ar putea răzgândi acum, după ce premierul a renunţat la ideea referendumului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite