În Grecia revine terorismul cu tentă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Grecia revine terorismul  cu tentă politică
În Grecia revine terorismul cu tentă politică

Asasinatele şi atacurile cu bombă din ultima vreme anunţă reactivarea grupărilor radicale. La 17 iunie, Nektarios Savas, membru al forţelor antitero elene, a fost „ciuruit“ de 24 de gloanţe în timp ce păzea martorul-cheie al unui proces împotriva unor terorişti.

Mai citeşte şi:
2.000 de persoane au manifestat la Atena contra rasismului
Atena: poliţist asasinat în timp ce păzea un martor antiterorism
Ciocniri violente între anarhişti şi poliţie, în Atena

Acest ultim atentat terorist a fost revendicat de două grupări, Secta Revoluţionară şi Secta Rebelă.

Specialiştii în problemele terorismului din Grecia susţin însă că este vorba despre nume false şi că, de fapt, organizaţia care a comis omorul este Lupta revoluţionară (în elenă, EA) de extremă stângă. Acest atentat, precum şi altele comise în ultimii ani indică reactivarea grupărilor radicale din ţară, cea mai importantă fiind EA.

Cu doi ani în urmă, Lupta revoluţionară şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu grenade asupra Ambasadei SUA din Atena. Atunci, Washingtonul a oferit un milion de dolari recompensă pentru informaţii care să ducă la capturarea făptaşilor, dar în zadar. Potrivit poliţiei, tot EA ar fi fost autoarea atentatului eşuat, din 24 octombrie 2008, împotriva birourilor din Atena ale companiei Royal Dutch Shell.

Intensificarea violenţelor din Grecia, afirmă analiştii, s-a datorat şi celor petrecute în timpul masivelor demonstraţii de astă iarnă, când, în decembrie 2008, poliţia a împuşcat un adolescent în vârstă de 15 ani. Ca să-l răzbune, persoane înarmate, tot de la EA, au rănit grav un ofiţer de poliţie.

Moştenirea 17 Noiembrie

Se presupune că EA ar fi succesoarea celei mai faimoase organizaţii teroriste elene, 17 noiembrie (N-17), şi că este operaţională începând din octombrie 2003. EA împărtăşeşte aceeaşi ideologie cu N-17, de respingere a influenţelor străine în Grecia, mai ales a celei americane, precum şi a aderării Greciei la UE care, afirmă gruparea, contravine intereselor muncitorilor.

EA s-a manifestat foarte vehement şi după Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena, pentru a protesta faţă de măsurile drastice de securitate impuse în timpul Olimpiadei şi faţă de creşterile de preţuri cauzate de prezenţa masivă a străinilor.

Anti-UE, anti-SUA, antisistem

SUA au inclus EA pe lista organizaţiilor teroriste, iar în raportul său anual despre terorism, Departamentul de Stat susţine că gruparea este legată de N-17. Lupta revoluţionară este un grup radical de stânga cu o ideologie asemănătoare grupării N-17 şi ar putea include chiar foşti membri ai acestei organizaţii”, a subliniat raportul.

Creată în anii ’70, după lovitura de stat a coloneilor care a adus la putere în Grecia o dictatură de dreapta, N-17 a acţionat până în 2002, când poliţia a reuşit să-i prindă pe principalii lideri şi să dezmembreze organizaţia.

Noua generaţie, mai violentă

Asasinarea lui Savas  şi celelalte atacuri demonstrează că EA devine din ce în ce mai agresivă, apropiindu-se nu numai ideologic, ci şi tactic de N-17, folosind aceleaşi mijloace – grupuri mici de oameni înarmaţi cu arme uşoare, foarte mobile. Şi obiectivele atacate sunt asemănătoare: mari magazine, bănci, sedii ale partidelor politice, reprezentanţe străine. EA susţine că societăţile şi firmele străine sunt vinovate pentru criza economică ce afectează Grecia şi care a dus la declanşarea demonstraţiilor din această iarnă.

Michalis Chrisochoidis, fost ministru al Ordinii Publice din fostul guvern socialist, are o altă părere. El consideră că EA nu are legătură cu trecutul şi reprezintă un mare pericol pentru Grecia. „Este o nouă generaţie de terorişti - oameni tineri care au început un nou ciclu al violenţelor şi vărsărilor de sânge. Sunt foarte decişi şi pregătiţi să-şi asume riscuri“, a declarat Chrisochoidis, într-un recent interviu.

Terorism rasist, cu mesaje în stil Al-Qaida

Există în Grecia şi o organizaţie teroristă rasistă, EKEP, care-i ameninţă pe macedoneni. Tot în Grecia se află o provincie cu numele Macedonia, iar în spaţiul ex-iugoslav există Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM). Deoarece Grecia şi FYROM nu au reuşit să se înţeleagă în privinţa numelui, fiecare parte revendicându-l pentru sine, EKEP a transmis un mesaj video, în stilul grupării teroriste Al-Qaida.

În imaginea video pot fi văzute şase persoane înarmate, purtând cagule şi măşti. „Vă ascundeţi în spatele mormântului altcuiva. Dacă doriţi  binele patriei voastre, încetaţi jocul. Ar fi bine să vă amintiţi istoria şi să învăţaţi din ceea ce bunicii noştri din Creta le-au făcut străbunicilor voştri”, a sunat mesajul de ameninţare, cu referire la războaiele balcanice când grecii au cucerit o parte din Macedonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite