Gordon Brown, pe marginea prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părăsit de miniştri şi la un pas de dezastru în alegerile locale, premierul britanic poate pierde şefia partidului. Laburiştii nu-şi schimbă liderul la fel de uşor precum conservatorii. Dar tot mai mulţi se întreabă dacă premierul Brown le mai poate salva onoarea la alegerile generale de la anul.

A fost o săptămână de coşmar pentru premierul Marii Britanii Gordon Brown. De câte ori se aşeza la birou pentru a-şi întocmi un nou cabinet, în încercarea de a mai drege câte ceva din imaginea şifonată a politicienilor după scandalul deconturilor, primea vestea că un alt ministru şi-a dat demisia.

Cinci la rând, iar unul dintre ei, James Purnell, de la ministerul muncii, a pus pe masă două demisii. Una scrisă – a sa. Şi alta simbolică, în alb. Pe care s-o completeze Gordon Brown.

Alegeri cu ghinion

Gestul lui Purnell a venit la puţin timp după ieşirea primelor rezultate ale alegerilor locale din Anglia.
Toate formaţiunile mai importante, plus independenţii şi-au adjudecat deja câteva posturi suplimentare de consilieri locali. Cu o excepţie: laburiştii, care până ieri la ora 16.00 pierduseră 23 de mandate.

Şi dezastrul continuă şi la această oră. Scrutinul vine într-un moment cum nu se poate mai prost pentru laburişti. Mulţi alegători au văzut în el ocazia de a-şi vărsa năduful după ce presa britanică a dezvăluit felul în care parlamentarii îşi decontau cheltuielile: de la un capac de WC până la amenajarea şanţului de apă din jurul proprietăţii. Şi deşi decontările nu au culoare politică, ţinta predilectă a furiei publice au fost guvernanţii. Adică, laburiştii.

Premierul „strânge rândurile“

Remanierea guvernamentală la care lucrează Gordon Brown îi pune sau îi păstrează în funcţii pe oamenii pe care premierul îi consideră de încredere. Mulţi dintre ei au ieşit în faţă pentru a-l feri de „complotul” pus la cale, printre alţii, de miniştrii demisionari, dar şi de unii laburişti din Camera Comunelor, care ar strânge semnături pentru demisia lui Brown.

„Gordon Brown este cea mai de seamă personalitate politică britanică în stare să conducă ţara în aceste vremuri de criză”, a spus Lord Mandelson, ministrul economiei. În ajutorul premierul a sărit şi Sir Alan Sugar, magnat şi star TV, proaspăt cooptat în guvern ca membru de rang secund.

Dar unii analişti spun că şi miniştrii care îşi declară loialitatea faţă de Gordon Brown nu sunt îngrijoraţi în primul rând de criza economică şi nici chiar de rezultatul alegerilor locale. Marea lor preocupare sunt alegerile parlamentare din 2010, când un premier slăbit de atacurile din interior şi din exterior nu le va mai putea garanta nici măcar şansa unei prezenţe „onorabile“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite