Gorbaciov, omul care a schimbat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gorbaciov, omul care a schimbat lumea
Gorbaciov, omul care a schimbat lumea

Liderul comunist care a pus capăt divizării Europei se desparte greu de politică. La 78 de ani, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice cântă, ţine prelegeri în străinătate şi continuă să fie la curent cu realităţile politice de pe glob.

Mihail Gorbaciov, liderul care a pornit să modernizeze Uniunea Sovietică, declanşând în schimb destrămarea acesteia şi a întregului bloc est-comunist, refuză să intre în cărţile de istorie. Deşi nu mai este de mult prezent pe scena politică, cel supranumit Gorby este la curent cu ce se întâmplă în Rusia, dar şi în lume, pe care o străbate în lung şi-n lat, ţinând prelegeri bine plătite.

Citiţi şi:

Într-un interviu acordat cotidianului britanic „The Times“, Gorbaciov îşi aminteşte cum a fost întrebat de americani în urmă cu trei ani: „Ce sfaturi aţi da Americii, acum când ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă?“. „Occidentul trăieşte încă euforia câştigării Războiului Rece. Aţi crezut că nu trebuie să mai faceţi nimic, deoarece totul mergea atât de bine pentru vestici. După euforie vine însă dezamăgirea (...) Cred că America are nevoie de propria perestroikă“ („restructurare“ în limba rusă), unul dintre elementele principale ale programului lui Gorbaciov având ca scop reformarea economiei şi societăţii sovietice.

După ce l-a întâlnit pe preşedintele Barack Obama, Gorby a apreciat la acesta simţul realităţii şi vede în el un politician capabil să schimbe ceva în lume. Nici cu ruşii săi nu este prea îngăduitor, deşi refuză criticile aduse acestora de străini, în special de către americani şi britanici.

În apărarea ruşilor

„Le spun americanilor: Vreţi să fim ca voi, dar vouă v-au trebuit 200 de ani pentru a construi o democraţie. Şi vreţi ca noi s-o facem în 200 de zile. Ştiu că suntem mai talentaţi decât voi, dar nici chiar aşa“, glumeşte Mihail Gorbaciov. N-a privit cu ochi buni nici modul în care occidentalii îl apreciau pe Boris Elţîn, primul preşedinte al Federaţiei Ruse, cel care a abandonat „calea reformelor şi a recurs la metode de cowboy, o terapie de şoc ce a ruinat economia ţării“. „Nu puteţi ţine Rusia îngenuncheată“, avertizează omul care nu se sfieşte să-l critice pe atotputernicul premier rus, Vladimir Putin.

Chiar la începutul acestui an, Gorbaciov a declarat că Partidul Rusia Unită, al cărui lider este Putin, este o formaţiune „de birocraţi şi versiunea mai proastă a Partidului Comunist din timpul URSS“. Supărarea lui cea mai mare este provocată de lipsa unei bătălii adevărate împotriva corupţiei. În acelaşi timp, recunoaşte că Putin a adus „stabilitate“ în ţară şi a redresat situaţia dezastruoasă moştenită de la Elţîn.

Idealuri comuniste şi socialiste

Fostul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice se consideră un social-democrat, care „încă mai crede în idealurile socialismului“. Despre Iisus Hristos spune că este „un precursor al idealiştilor şi al socialiştilor“. Despre el spune că s-a născut cu calităţi de lider şi că a fost influenţat de bunicul din partea mamei (un veteran de război care a scăpat în ultimul moment de o condamnare la moarte în timpul lui Stalin, fiind acuzat de simpatii troţkiste), de tatăl lui şi, mai presus de orice, de literatura rusă.

O prinţesă de la ţară

Momentul cel mai dureros din viaţa sa a fost pierderea soţiei. Raisa Gorbaciova a murit în 1999, după o luptă cu leucemia. „Era atât de plină de viaţă. Avea ceva din naturaleţea unei prinţese. O prinţesă de la ţară“, îşi aminteşte Gorby de cea care i-a fost alături încă din anii de studenţiei. În vara acestui an i-a dedicat primul său album muzical, intitulat sugestiv „Cântece pentru Raisa“.

L-a lansat la Londra şi, la insistenţele celor 347 de invitaţi, a interpretat una dintre cele emoţionante melodii de pe album, „Scrisori vechi“. Banii din vânzări sunt donaţi copiilor bolnavi de leucemie. Acum, alinarea îi vine de la cele două nepoate şi de la strănepoată. Simte povara anilor şi afirmă cu năduf că „trupul îmbătrâneşte mai repede decât sufletul“.

Cei trei care au dărâmat Zidul Berlinului

image

Helmut Kohl (stânga), Mihail Gorbaciov (centru) şi George H. W. Bush au modificat împreună harta Europei Foto: AFP

La 31 octombrie, în capitala Germaniei vor fi sărbătoriţi 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Mihail Gorbaciov, care prin politica sa a declanşat prăbuşirea Cortinei de Fier şi reunificarea germană, va participa la festivităţile de la Berlin, alături de alţi doi actori importanţi ai anului 1989, ex-preşedintele american George H. W. Bush şi fostul cancelar german Helmut Kohl, scrie „Bild”. Gorbaciov declară că a dorit să modernizeze regimul sovietic, nu să devină un instrument al prăbuşirii lui.

 „Am fost un opozant ferm al destrămării Uniunii Sovietice. Ca politician, am pierdut”, spune el, chiar dacă recunoaşte impactul uriaş pe care proiectul său, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, l-a avut asupra schimbărilor din Europa Centrală şi de Est.

Tentativele sale de a reveni pe scena politică rusă au eşuat. În pofida criticilor la adresa bombardamentelor Alianţei Nord-Atlantice asupra Iugoslaviei, în 1999, şi a invadării Irakului, în 2003, de către forţele internaţionale conduse de Statele Unite, Gorby este mult mai apreciat de americani decât de ruşi. Se pare că Moscova nu l-a iertat încă pentru că a permis decăderea ei din postura de putere mondială ani buni de-acum înainte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite