Ghimpu dă start la reforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu (foto), a semnat un decret privind crearea comisiei pentru reforma constituţională, care va identifica lacunele din Constituţie şi va propune unele modificări, scrie publicaţia „Jurnal de Chişinău“.

Ghimpu a făcut acest anunţ în cadrul unei conferinţe de presă, în care a precizat, de asemenea, că în opinia lui Republica Moldova se confruntă cu o criză constituţională încă din 2000, când a fost modificată Constituţia, introducându-se o nouă normă care s-a dovedit imperfectă. În componenţa comisiei pentru reforma constituţională nu a fost inclus nici un reprezentant al Partidului Comuniştilor. Potrivit lui Ghimpu, aceştia urmează să decidă dacă vor propune pe cineva.

Asul din mâneca lui Ghimpu

Şeful Legislativului de la Chişinău consideră modificarea Constituţiei drept asul său din mânecă pentru alegerea unui şef de stat în Republica Moldova. Liderul Partidului Liberal pledează pentru o nouă Constituţie indiferent dacă la 7 decembrie va fi ales sau nu preşedintele ţării.

Ar urma ca într-o primă etapă, să fie modificată procedura de alegere a şefului statului, astfel încât Parlamentul actual să poată alege preşedintele cu 50% plus un deputat. În felul acesta liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, ar avea mai multe şanse să fie ales preşedinte, fiind astfel îndeplinite toate înţelegerile convenite în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană.

Mihai Ghimpu a declarat că personal optează pentru elaborarea unui nou text al Constituţiei, care să fie adoptat printr-un referendum naţional, iar punctul său de vedere este susţinut de majoritatea experţilor în drept constituţional consultaţi.

Constituţia va prevedea alegerea directă a preşedintelui, dar va reveni şi la denumirea limbii de stat vorbite în Republica Moldova. Ghimpu a cerut presei şi clasei politice moldovene să depăşească această problemă creată artificial şi să menţioneze clar că limba vorbită în Republica Moldova este limba română.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite