Germanii îşi amintesc cu emoţie de 9 noiembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germanii îşi amintesc cu emoţie de 9 noiembrie 1989
Germanii îşi amintesc cu emoţie de 9 noiembrie 1989

Contemplând piesele de domino gigantice care vor fi dărâmate luni la Berlin, aşa cum s-a întâmplat cu Zidul în urmă cu 20 de ani, martori oculari vorbesc cu emoţie despre ziua în care comunismul a căzut, relatează AFP.

În timp ce cancelarul Angela Merkel participa la slujba religioasă din biserica Gethsemani, unul dintre locurile de contestare din Berlinul de Est, oamenii înfruntau ploaia pentru a vedea piesele de domino, dispuse pe fostul traseu al Zidului.

Thekla Köhler, 59 ans, îşi aminteşte despre ziua în care şi-a regăsit familia, după ani de separare. "Am trecut din Est spre Vest în urmă cu 35 de ani pe la punctul Charlie, ascunsă într-o maşină. Am fugit din dragoste. Îmi întâlnisem viitorul soţ, care locuia în Berlinul de Vest, când acesta îşi vizitase familia la Dessau, în RDG. Ne-am îndrăgostit şi mi-am pregătit singură plecarea", povesteşte ea.

Timp de 15 ani, singurele contacte cu părinţii şi fraţii ei s-au limitat la câteva scrisori, până în ziua când Zidul a căzut. "Au venit aici să ne vadă în Berlinul de Vest, a fost o zi de imensă bucurie", povesteşte ea, plimbându-se pe la Porta Brandeburg cu soţul ei, ca mii de alţi germani şi turişti.

Kriestel Ucar, 61 de ani, educatoare poensionată, îşi aduce aminte că s-a grăbit spre Zid în seara de 9 noiembrie, împreună cu fiica sa, o prietenă şi fetiţele acelei prietene. "Aveau cam 10 ani. Oamenii le-au ridicat în braţe, pentru a putea trece Zidul, apoi le-au urmat", povesteşte ea.

Chiar ea a a fugit la vîrsta de 6 ani, înainte de construirea Zidului, din RDG spre Bavaria. "Nu îmi dădeam seama de importanţa lucurilor, dar realizam că părinţii mei se temeau, îmi aduc aminte de mama mea care cosea în captuşeala paltonului banii  economisiţi şi îmi amintesc mai ales că nu trebuia să spun nimic la şcoală", povesteşte ea.

Mărturisindu-şi simpatiile de stânga, Kriestel recunoaşte că a fost puţin dezamăgită că RDG nu a reuşit să creeze "un socialism cu faţă umană". "A devenit o dictatură pentru că socialismul nu venea de la bază, ci era impus de lideri. La final, căderea Zidului a fost o uşurare pentru toţi şi un moment de mare bucurie".

Potrivit sondajelor, 11% dintre germani consideră că reunificarea din 1990 a fost o decizie proastă. Thekla Köhler explică: mulţi dintre cetăţenii fostei RDG sunt dezamăgiţi de decalajul economic dintre cele două părţi ale ţării şi de rata mare a şomajului în Est.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite