Germania vrea imigranţi mai inteligenţi / Marea Britanie îi vrea mai puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CRU), formaţiunea cancelarului Angela Merkel, propun introducerea de teste de inteligenţă pentru imigranţi, după modelul Canadei, precizând că reuniunea familială nu mai pot fi un criteriu pentru imigraţie.

"În afara educaţiei şi formării profesionale, trebuie luată în considerare şi inteligenţa. Sunt favorabil testelor de inteligenţă (...) Această idee nu mai trebuie să rămână un tabu", declară Peter Trapp, un membru CDU.

Trapp nu este singurul care este de această părere. Un alt oficial conservator, Markus Ferber, membru CSU, filiala bavareză a CDU, a a oferit ca exemplu situaţia din Canada.

"Canada solicită din partea copiilor imigranţilor un nivel intelectual mai ridicat decât cel al copiilor canadieni. Motive umanitare precum reuniunea familială nu mai pot fi un criteriu pentru imigraţie", apreciază Ferber.

Spre deosebire de alte state europene, Germania impune candidaţilor la obţinerea cetăţeniei atât teste lingvistice cât şi teste pentru cunoştinţe sociale şi juridice germane.

Anul trecut circa 734.000 de persoane au emigrat în Germania, dintre aceştia circa 721.000 s-au mutat în această ţară, în principal polonezi şi români.

Dacă Germania vrea imigranţi mai inteligenţi, Marea Britanie îi vrea mai puţini. Guvernul de la Londra a anunţat oficial luni că va stabili un plafon pentru numărul imigranţilor care nu provin din Uniunea Europeană, relatează AFP.

Nici o limită nu poate fi impusă cetăţenilor din statele UE, în virtutea legislaţiei comunitare, astfel că Executivul britanic va încerca să limiteze numărul imigranţilor din spaţiul exra-comunitar. Limita permanentă va fi impusă începând de la 1 aprilie 2011. Între timp, o cotă temporară a fost fixată pentru perioada 19 iulie 2010 - 1 aprilie 2011 "pentru a face în aşa fel încât să nu existe o explozie de cereri şi ca numărul vizelor de lucru să rămână sub nivelul atins în 2009", a precizat ministrul de Interne, Teresa May.

Cota intermediară este cu 5% mai mică decât numărul imigranţilor din afara UE atins anul trecut, adică aproximativ 19.000 pentru muncitorii calificaţi şi 24.000 pentru celelalte categorii de persoane, în perioada enunţată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite