Germania şi Franţa vor să crească fondul de urgenţă la o mie de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy au găsit numitorul comun
Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy au găsit numitorul comun

Cu doar câteva zile înainte de începerea summitului european dedicat crizei datoriilor, Germania şi Franţa conturează mecanismul de salvare a euro. Potrivit ,,Financial Times Deutschland" (FTD), fondul de urgenţă - 440 de miliarde de euro, în prezent - aproape că fi triplat.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, ar fi prezentat membrilor Guvernului de la Berlin varianta unui fond de urgenţă - aşa-numitul Fond European de Stabilitate Finanaciară (FESF) - de o mie de miliarde de euro, mai mult decât dublul sumei disponibile acum, relatează jurnaliştii de la ,,Financial Times Deutschland".

Un colac de salvare de cinci ori mai mare?

În schimb, cotidianul britanic ,,The Guardian", care citează oficiali europeni, susţine că preşedintele Franţei şi cancelarul german Angela Merkel s-ar fi înţeles să suplimenteze FESF la două mii de miliarde de euro, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât cea disponibilă în prezent.

Asigurare privind obligaţiunile fiscale

Mecanismul de salvare, scrie şi ,,Deutsche Welle" (DW) va avea forma unei asigurări pentru obligaţiunile statelor aflate în dificultate, care va fi integrată în regulamentul de funcţionare a fondului euro

Potrivit DW, ministrul Schäuble ar fi asigurat că participarea Berlinului rămâne la 211 miliarde de euro. Deşi oficialii europeni resping informaţia spunând că suma FESF nu a fost încă stabilită, ea a avut efect bun asupra bursei americane. Indicele  Dow Jones Industrial a înregistrat, la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi, cu o creştere de 1,58%, fiind cea mai mare creştere de la începutul lui sepetembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite