Germania profită cel mai mult de piaţa comună şi euro, spune italianul Monti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian Mario Monti a declarat că în întrevederea pe care o va avea miercuri, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel, va încerca să îi demonstreze acesteia că Germania profită cel mai mult de piaţa comună şi moneda euro, sugerând că trebuie să îşi asume astfel şi responsabilitatea de a plăti pentru salvarea ţărilor cu probleme financiare.

Şeful guvernului tehnocrat instalat la Roma la presiunea pieţelor internaţionale, dar se pare şi a Angelei Merkel care nu mai avea încredere în predecesorul Silvio Berlusconi, a subliniat că Germania profită cel mai mult de pe urma pieţei comune şi a monedei euro.
Iar preocuparea opiniei publice germane că trebuie să plătească pentru comportamentul superficial al altor ţări europene este de înţeles, însă nu e tocmai exactă.

Austeritatea nu e impusă de Germania sau UE, e o dovadă a responsabilităţii Italiei

"Mă voi strădui în întrevederea de miercuri cu Merkel să îi demonstrez două lucruri: că Italia este departe de un comportament iresponsabil, având în vedere maturitatea cu care opinia noastră publică şi sindicatele au primit durele măsuri de austeritate impuse, care poate servi de exemplu şi pentru alte ţări. Iar în al doilea rând îi voi arăta că mai ales Germania profită de pe urma pieţei comune şi a monedei euro", a declarat Monti într-un interviu acordat duminică seara televiziunii publice RAI.

De asemenea, liderul italian a subliniat că dezbaterea cu privire la viitorul monedei euro trebuie făcut de pe poziţii de egalitate. "E în interesul Germaniei, al Franţei, al ţării noastre să arătăm că ne-am recuperat încrederea, să risipim prin deciziile luate dubiile privind soliditatea monedei euro", a spus Monti. El a adăugat că măsurile pentru echilibrarea financiară au fost luate în Italia nu doar pentru că au fost cerute de UE, ci în primul rând pentru a salva viitorul ţării.

Taxă pe tranzacţiile bancare, însă pentru toată lumea

Taxa pe tranzacţiile bancare este o soluţie pentru reechilibrarea bugetelor secătuite ale ţărilor UE, a spus Monti, iar guvernul actual de la Roma susţine instituirea acesteia, spre deosebire de predecesorul Berlusconi care s-a opus. "Eu am arătat deschiderea noastră, suntem dispuşi să lucrăm pentru introducerea taxei, cu condiţia să nu fie aplicată numai în Italia, ceea ce nu voi accepta niciodată", a spus Monti.

El a reluat şi mesajul de încredere, arătând că situaţia actuală din Italia este dificilă din cauza uriaşei datorii publice, dar încurajatoare pe fondul austerităţii impuse sectorului public şi care ar trebui să ducă la atingerea echilibrului bugetar în 2013.

Italia are o datorie publică de 120% din PIB, peste 1.900 de miliarde de euro, iar până în luna aprilie a acestui an trebuie să plătească scadenţele unor împrumuturi care totalizează aproape 300 de miliarde de euro, pe care trebuie să îi atragă în mare parte de pe pieţele financiare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite