„Efectul Hollande”: Politica de austeritate a Angelei Merkel este tot mai contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german, Angela Merkel
Cancelarul german, Angela Merkel

După victoria socialistului François Hollande la alegerile prezidenţiale din Franţa, cancelarul german, Angela Merkel, se confruntă în ţara sa cu o contestare tot mai puternică a liniei de austeritate pe care a impus-o.

Opoziția de stânga din Germania încearcă să profite de schimbarea politică din Franța.

Social-democrații din SPD, principalul partid de opoziție, și Verzii au cerut din nou revizuirea Tratatului fiscal european, relevă AFP.

Aceștia au amenințat că vor bloca ratificarea tratatului în Parlamentul german.

Un purtător de cuvânt al social-democraţilor germani a vorbit despre nevoia unor „instrumente adiţionale pentru a relansa economia şi pentru a combate şomajul în Europa", în timp ce preşedintele SPD, Sigmar Gabriel, a cerut instituirea unei taxe pe tranzacţiile financiare.

Social-democraţii germani au mai înaintat astfel de propuneri, dar odată ce guvernele pro-austeritate din Franţa şi Grecia au căzut, ei speră să fie luaţi în seamă, cu atât mai mult cu cât coaliţia guvernamentală de la Berlin, alcătuită din conservatori şi liberali, are nevoie şi de voturile opoziţiei pentru a obţine în Parlament majoritatea de două treimi necesară pentru ratificarea Tratatul fiscal european.

Votul este prevăzut pentru data de 25 mai, dar este posibil ca acesta să fie amânat pentru a se ajunge la un compromis.

„Social-democrații spun de multă vreme că o politică de austeritate pură nu este suficientă. Succesul lui François Hollande în Franța îi va încuraja, cu siguranță, să ceară schimbări în poltica economică", a apreciat politologul Nils Diederich de la Universitatea Liberă din Berlin.

La rândul său, Peter Bofinger, care consiliază guvernul german în probleme economice, vorbeşte în cotidianul economic „Handelsblatt" despre un „naufragiu total" al politicii de austeritate în Europa şi crede că „este momentul să fie regândită această strategie".

Mai multe publicaţii germane vorbesc despre izolarea în care se regăseşte cancelarul german pe plan internaţional, după înfrângerea în alegeri a principalului său aliat, Nicolas Sarkozy.

Alții sunt însă de părere că Angela Merkel va şti cum să acționeze în noul context şi se va dovedi flexibilă, reuşind, în acelaşi timp, să urmărească obiectivele deja stabilite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite