Gerhard Schroeder s-a pronunţat împotriva aderării Georgiei şi a Ucrainei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder s-a pronunţat joi, în cadrul Forumului ruso-german de la Moscova, împotriva aderării Georgiei şi a Ucrainei la NATO, relatează agenţia rusă de presă ITAR-TASS.

Includerea în NATO a Georgiei şi a Ucrainei nu este în interesul stabilităţii în Europa. Georgia este cea care a declanşat războiul în Caucaz. Aceasta ne arată că există oameni cu care cooperarea este imposibilă, a declarat fostul şef de guvern german, scrie ITAR-TASS.

Ostilităţile care au izbucnit la 8 august 2008 în Caucaz au fost provocate de ''invazia georgiană în Osetia de Sud''.

Rusia a ripostat, după care, la 26 august 2008, a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei. Afirmând că a fost ''victima unei provocări ruse'', Georgia a rupt relaţiile diplomatice cu Moscova şi a decretat Osetia de Sud şi Abhazia ''teritorii ocupate''.

La summitul NATO din aprilie 2008, membrii Alianţei Nord-Atlantice nu au inclus Georgia şi Ucraina în Planul de acţiune pentru aderare, amânând examinarea acestei chestiuni, aşteptând ca cele două ţări să îndeplinească condiţiile cerute.

Astfel, a fost adoptată o decizie alternativă, aceea de intensificare a lucrărilor comisiilor Ucraina-NATO şi Georgia-NATO, în scopul de a asocia aceste ţări la ''planuri naţionale anuale''.

Cu toate acestea, Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO din acea vreme, a promis că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina şi Georgia vor adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite