Rusia şi Georgia îşi împart vina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia şi Georgia îşi împart vina
Rusia şi Georgia îşi împart vina

Raportul Uniunii Europene asupra războiului din Caucaz din urmă cu un an, ce a fost făcut public ieri, mulţumeşte deopotrivă Rusia şi Georgia, în ciuda faptului că Bruxelles-ul consideră că ambele state se fac vinovate pentru declanşarea conflictului.

Raportul şi rezoluţia consiliului europei în legate de războiul din Georgia

Mai citeşte şi:


Raportul UE acuză Georgia că a declanşat războiul din august 2008, însă acuză şi Rusia pentru că a intensificat tensiunile, provocând Tbilisiul în mod constant.

„Responsabilitatea este împărţită între părţile implicate“, a explicat un oficial european ce a lucrat la raport. UE consideră că data oficială de începere a războiului este 7 august, atunci când trupele georgiene au intrat în provincia rebelă Osetia de Sud. Poziţia oficială a Georgiei era aceea că intervenţia propriilor trupe venea ca reacţie la o ofensivă rusă.

Pe de altă parte, UE acuză Rusia că în săptămânile premergătoare războiului, a condus o strategie de escaladare a tensiunii în provinciile rebele Osetia de Sud şi Abhazia. La întocmirea raportului au lucrat 19 experţi în drept internaţional, drepturile omului şi drept umanitar.

Reacţia Consiliului Europei

Un raport similar, realizat de belgianul Luc van den Brande, a fost prezentat ieri, la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Raportul deplânge faptul că la un an de la declanşarea războiului, s-au făcut progrese puţine în direcţia eliminării consecinţelor umanitare şi economice ale conflictului. Consiliulul Europei deplânge faptul că Rusia „nu a satisfăcut marea majoritate“ a cerinţelor, iar Georgia s-a apropiat „dar nu în totalitate“, de opiniile formulate de  APCE.

„Generaţiile viitoare ne pot reproşa că am fost părtaşi la încălcarea dreptului internaţional“, a declarat parlamentarul britanic, lordul Andersen. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite