Gazoductul White Stream virează spre România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul White Stream virează spre România
Gazoductul White Stream virează spre România

Ruta iniţială era Georgia - Ucraina, dar ulterior s-a preferat un traseu direct către UE. Gazoductul White Stream reprezintă o alternativă pentru livrările de gaze azere şi turkmene spre Europa, susţine directorul companiei care dezvoltă proiectul.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Giorgi Vaşakmadze, directorul companiei GUEU White Stream, care dezvoltă proiectul, spune că peste cinci-şase ani, prin intermediul acestei conducte ar putea fi livrate anual opt miliarde de metri cubi de gaze din regiunea caspică.

Citiţi şi:


Costul proiectului, care ar putea deveni primul gazoduct aflat integral în proprietate privată din fosta Uniune Sovietică, va fi de până la patru miliarde de dolari, a spus Vaşakmadze, care a participat la o conferinţă privind investiţiile din Turkmenistan.
Iniţial, gazoductul urma să aibă ruta Georgia-Ucraina, dar Vaşakmadze a arătat că a fost preferat un traseu direct către Uniunea Europeană. Ulterior, este posibil să fie construit un tronson suplimentar spre Ucraina. „Am fost foarte mulţumiţi că o rută mai lungă, spre România, este fezabilă din punct de vedere economic şi etnic“, a spus el.

Proiectul, accelerat de Disputa Ucraina - Rusia

În luna ianuarie, livrările Rusiei către Europa au fost întrerupte timp de două săptămâni, în urma unei dispute cu Ucraina. Acest lucru a determinat Uniunea Europeană să accelereze dezvoltarea coridorului sudic, o reţea de conducte care ocoleşte Rusia şi include gazoductele Nabucco şi White Stream. Vaşakmadze a subliniază că pentru asigurarea finanţării este nevoie de angajamente privind livrările de gaze. Livrările iniţiale de opt miliarde de metri cubi anual pot fi asigurate de Azerbaidjan, dar este posibilă majorarea capacităţii la 32 de miliarde de metri cubi, cu livrări din Turkmenistan.

„White Stream este singurul element din coridorul sudic menit în mod special să deservească regiunea caspică“, a explicat Vaşakmadze, precizând că acest proiect nu concurează cu Nabucco. Directotul GUEU a refuzat să menţioneze acţionarii proiectului White Stream, pe care i-a descris drept „un consorţiu de companii mici şi mijlocii condus de grupul britanic Pipeline Systems Engineering“.

Complementar la Nabucco

Analistul de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, susţine că Nabucco singur, chiar funcţionând la capacitate deplină, nu ar putea acoperi cererea europeană în creştere de gaze naturale, pentru acest obiectiv şi pentru diminuarea părţii Rusiei în consumul european de hidrocarburi fiind nevoie de un coridor sudic. Proiectul Nabucco este redefinit mai ambiţios de către oficialii Uniunii Europene (UE), urmând să reprezinte centrul unui coridor sudic format dintr-o serie de conducte care să transporte gaze naturale de la Marea Caspică şi din Orientul Mijlociu către Uniunea Europeană, spune expertul Fundaţiei Jamestown.

Pentru ca Turkmenistanul să poată livra gaze pentru Nabucco şi White Stream, este nevoie de construcţia unei noi conducte în zona caspică, care ar putea dura mai mulţi ani, consideră mulţi experţi.

Grupul energetic austriac OMV şi cel german RWE au înfiinţat o companie cu capital mixt pentru transportul de gaze de pe ţărmul estic al Mării Caspice în vest. Iniţiativa vizează mai ales gazele naturale turkmene, cu scopul de a crea o conductă trans-caspică înspre Azerbaidjan, care să fie legată prin Georgia de Nabucco.

Memorandum

România a obţinut acordul guvernului de la Tbilisi pentru a se implica în viitoarele proiecte pentru conducte de petrol şi gaze, care tranzitează Georgia şi ajung în Europa. În acest sens a fost semnat un Memorandum de colaborare.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite