Gafă de proporţii în sistemul de pensii britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de pensionari din Marea Britanie sunt victimele calculelor greşite.  Circa 5% din pensionarii britanici din sectorul public îşi vor vedea pensiile reduse, din cauza unor erori de calcul, care au persistat mai multe decenii.

Măsura îi afectează pe foştii angajaţi din sistemul de sănătate, din armată şi alte sectoare publice, numărul lor fiind estimat la zeci de mii.

Guvernul condus de Gordon Brown urmează să emită un comunicat prin care să explice cum au fost posibile aceste plăţi supraevaluate, în valoare de „zeci de milioane”.  Potrivit ministrului de finanţe, Alistair Darling, banii primiţi în plus nu vor trebui restituiţi, însă pensiile vor fi ajustate începând din aprilie viitor.

Problema a fost ridicată luni în Camera Comunelor, de purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal-Democrat, Vince Cable. Acesta primise informaţia de la un jurnalist al BBC, în urmă cu 10 zile, însă a fost rugat de autorităţi să nu o facă publică, pentru ca guvernul să poată veni cu o explicaţie şi să îi înştiinţeze pe pensionarii vizaţi.

Există deja temeri privind costurile pachetelor generoase de care s–au bucurat în acest an 5,2 milioane de angajaţi de stat din Marea Britanie, iar criticii se tem de o „bombă cu ceas” financiară. 

Guvernul, acuzat de incompetenţă

„Sume exorbitante de bani au fost irosite în acest fiasco. Pensiile din sectorul public sunt de mult o gaură neagră pentru banii publici, dar să aflăm acum că ele au costat omul de pe stradă chiar mai mult, din cauza administraţiei incompetente este o ruşine”, a declarat Matthew Elliott, de la Alianţa Contribuabililor.

„Sper că nu ne vom afla în situaţia ca un număr mare de foşti angajaţi ai instituţiilor de stat să se trezească în faţa executorilor judecătoreşti care le cer să dea banii înapoi”, a declarat Cable. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite